Babyboom
Babyboom
Baby

Hoe kunnen tussendoortjes helpen je baby gezond te leren eten?

4 min
Voeding
Baby

Hoe kunnen tussendoortjes helpen je baby gezond te leren eten?

4 min
Éveil, Santé
Goede tussendoortjes en versnaperingen die rekening houden met de behoeften van je baby helpen je baby niet alleen te groeien, maar ook gezonde eetgewoonten aan te leren.

Tussendoortjes en versnaperingen zijn net als de hoofdmaaltijden een belangrijke bron van essentiële voedingsstoffen voor de groei van je baby. Daarom laat je hem best voedingsproducten eten die voldoen aan zijn behoeften en goed zijn voor zijn gezondheid.

Tot de leeftijd van 6 maanden heeft een baby alleen moedermelk of zuigelingenmelk nodig. Je moet dus wachten tot wanneer het moment voor meer variatie aangebroken is om je baby ook fruit te laten eten. Op een later tijdstip kan je de tussendoortjes en versnaperingen benutten om je baby nieuwe smaken en texturen te leren kennen, waarbij hij niet alleen zijn smaak voort ontwikkelt, maar gaandeweg ook goede eetgewoonten aanleert.

 

Baby’s tussendoortje

 Het tussendoortjes is vaak de eerste stap naar meer variatie in je baby’s menu. Dit hapje wordt doorgaans na het middagdutje gegeven, zodat je baby er weer tegen kan tot aan zijn avondmaaltijd. De samenstelling ervan dient afgestemd te zijn op de specifieke behoeften van je opgroeiende baby op dat moment.

Alle soorten fruit zijn toegestaan

Fruit vormt de basis van ieder tussendoortje. Vanaf het moment dat je baby 6 maanden oud is, mag je starten met fijngemixt fruit dat bij voorkeur gekookt is voor een betere verteerbaarheid. Vanaf 8 maanden mag je schat geprakt fruit eten en rond zijn eerste levensjaar is je baby in staat om stukjes fruit met zijn vingers of met een lepeltje te eten.

Laat je baby gerust van alle soorten fruit proeven. Als seizoensfruit schaars is, bieden de compotes van 100% fruit in kleine potjes of knijpzakjes, zoals Nestlé® Baby Fruit, een zeer praktisch alternatief voor vers fruit. Zonder toegevoegde suikers, kleurstoffen of conserveringsmiddelen, bieden deze compotes het voordeel van een grote verscheidenheid aan smaken die baby kan ontdekken.

Cathérine, diëtiste en expert in kindervoeding, legt uit welke tussendoortjes je aan je baby kan geven.

Granen voor een energieboost

Het tussendoortje is ook een goed moment om een graanproduct te introduceren in de vorm van bijvoorbeeld babygranen, babykoekjes of een stukje brood. Granen geven je baby de energie om de dag door te komen.

Koekjesmeel CERELAC® is rijk aan ijzer, calcium, vitamine D en zink en is zeer gemakkelijk te gebruiken en te mengen met het fruitpapje. Het vormt een goede bron van granen.

Voeg zeker geen extra suiker toe! Fruit en granen bevatten van nature uit reeds meer dan voldoende suiker. 

Ontdek hieronder een heerlijk recept voor babyvriendelijk ijs (zonder toegevoegde suiker).

Melkdessertjes

Je baby heeft calcium nodig. Naast een voldoende dagelijkse hoeveelheid moedermelk of zuigelingenmelk voor zijn leeftijd helpt een zuivelproduct bij zijn middagmaaltijd in zijn dagelijkse calciumbehoefte te voorzien.

Het meest geschikt hiervoor is een melkdessertje speciaal voor jonge kinderen. Het productengamma Nestlé Yogolino, in potjes of knijpflesjes, werd speciaal ontwikkeld voor de allerkleinsten. Deze melkproducten voor lekkerbekjes bevatten geen kleurstoffen, kunstmatige aroma’s of bewaarmiddelen. Je kleine fijnproever zal ze met veel plezier naar binnen smikkelen vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Extra tussendoortjes en versnaperingen

Naargelang zijn leeftijd en energiebehoefte kan je baby ook nood hebben aan een extra tussendoortje. Dit bestaat bij voorkeur uit wat vers of gekookt fruit, eventueel wat groenten, een zuivelproduct voor jonge kinderen of een graanproduct. Houd het licht; het mag immers geen maaltijd vervangen. Het is enkel de bedoeling om een hongertje te stillen met iets kleins in afwachting van de volgende maaltijd. 

Vanaf de leeftijd van 7 maanden, zijn de gepofte maïs puffs zonder toegevoegde suikers, zoals de Puffy Puffs Nestlé beschikbaar in naturel of banaan-aarbeiensmaak, de puffs zijn het perfecte tussendoortje om de motoriek van je baby te helpen ontwikkelen. Met zijn ideale vorm leert je baby zichzelf te voeden terwijl hij nieuwe texturen ontdekt.

Voor onderweg zijn er ook superhandige gezonde tussendoortjes om mee te nemen, zoals de compotes in knijpflesjes voor baby's van 6 maanden en ouder.

Vanaf de leeftijd van één jaar kan je de kleine hongertjes van je baby ook stillen met babykoekjes, zonder hier echter een gewoonte van te maken. Deze lekkere koekjes, met of zonder chocoladestukjes, passen gemakkelijk in baby’s handje en leren hem spelenderwijs nieuwe smaken kennen.

Ga voor zo natuurlijk mogelijk

Samengevat: fruit, zuivel en granen van goede kwaliteit zijn de beste tussendoortjes. Ook bioproducten passen perfect binnen dit plaatje.

Nestlé, de nummer 1 in babyvoeding, heeft een rijk assortiment samengesteld, met ook bioproducten, voor het perfecte tussendoortje: compotes, groentedessertjes, koekjes, puffs van gepofte maïs, granen en zuivelproducten, in potjes en in knijpflesjes. Alles om je schatje op weg te helpen naar gezonde eetgewoonten!

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.

Ontdek nu in onze shop !
Nestle
Groeimelk 1+
15.79
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Nestle
Groeimelk 1+
15.79
Kopen
Nestle
Fiesta Fruits 8x
12.88
Kopen
Nestle
Biscuit natuur
2.16
Kopen
En nog meer ...
Voeding