Babyboom
Babyboom
Zwanger

Acupunctuur tegen een pijnlijke bevalling?

2 min
Levering
Zwanger

Acupunctuur tegen een pijnlijke bevalling?

2 min
Éveil, Santé
<p>In onze buurlanden kan je voortaan vragen naar acupunctuur tegen de pijn bij het bevallen. Helpt deze methode dan echt? En kan dat in Vlaanderen ook?

In buurland Duitsland gebruikt men acupunctuur als voorbereiding op de bevalling. Het ontspant pezen en spieren en vermindert stress. De behandeling start vanaf de 36e week en vindt 1 keer per week plaats. In meerdere ziekenhuizen zijn acupuncturisten aanwezig tijdens de bevalling. Door acupunctuur is de kans groter dat je binnen 42 weken bevalt, gaat de ontsluiting makkelijker, duurt de bevalling korter en is het herstel sneller.

Pijnbestrijding tijdens de zwangerschap door acupunctuur

Tijdens de zwangerschap wordt acupunctuur gebruikt voor de behandeling van misselijkheid, het draaien van stuitliggingen en het inleiden en versnellen van bevallingen. Het wordt ook gebruikt voor dysmenorrhea (pijnlijke menstruatie). Al deze behandelingen lijken effectief te zijn.

Als pijnverlichtingsmethode bij de bevalling wordt acupunctuur echter minder vaak gekozen - artsen kiezen liever voor de verdovende ruggenprik, ook al brengt dat meer nadelen met zich mee. In buurland Duitsland promoten heel wat ziekenhuizen nu acupunctuur als pijnstillende methode bij de bevalling.

Pijnbestrijding bij de bevalling door acupunctuur

Er zijn goede aanwijzingen dat acupunctuur de afgifte van endorfines stimuleert, wat de pijnstillende werking van acupunctuur zou kunnen verklaren bij de bevalling.

Een internationale studie beschrijft dat vrouwen die acupunctuur kregen, minder vaak aanvullende pijnstillers kregen dan de controle-groep (42% vs. 86%). Van de vrouwen in deze studie wilde 94% opnieuw acupunctuur gebruiken in een volgende bevalling!

Voordelen van acupunctuur (of acupressuur) voor en tijdens de bevalling

  • Gezond voor de baby!
  • Acupunctuur kan bij een thuisbevalling worden toegepast. Spreek erover met je vroedvrouw of douma.
  • Acupunctuur kan ook gebruikt worden om de bevalling te versnellen, als dat nodig is.

Nadelen van acupunctuur (of acupressuur)

  • Een acupuncturist moet bij de bevalling aanwezig zijn om echt aan pijnbestrijding te kunnen doen. In ons land is dat haast onmogelijk. Er zijn op de redactie geen ziekenhuizen bekend die met deze methode werken. Spreek er op voorhand over met je arts, als je al een acupuncturist vindt die je kan helpen en je hem of haar vlak voor de bevalling wil opzoeken of er tijdens de bevalling wil bij hebben.
  • Of het werkt is onvoorspelbaar. Er zijn te weinig studies die de effectiviteit bewijzen.
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
2.88
Kopen
En nog meer ...
Levering