Babyboom
Babyboom
Baby

Afkolven: is het werkelijk zo erg als men zegt?

2 min
Voeding
Baby

Afkolven: is het werkelijk zo erg als men zegt?

2 min
Éveil, Santé
Afkolven; het zou pijnlijk, luid en vooral vervelend zijn. Maar is dat ook zo? En is het echt nodig af te kolven?

Een bekend Nederlands merk verkoopt borstkolven onder het motto: "Je bent toch geen melkkoe? Kies voor onze stille en handenvrije borstkolf." Een slogan waardoor je je niet meteen gemotiveerd voelt om moedermelk af te kolven. En toch is het soms noodzakelijk; omdat je kindje te vroeg geboren werd en nog niet drinken kan aan de borst, omdat je er even een avondje tussenuit wil of omdat je weer aan het werk moet. Afkolven mag dan vervelend zijn; het hoeft niet pijnlijk en luid te zijn. Wij geven je enkele tips.

1. Afkolven hoeft niet pijnlijk en vervelend te zijn

Afkolven is enkel pijnlijk en vervelend als je er niet de tijd voor neemt, als je stress hebt om het kolven snel achter de rug te krijgen. Je bekijkt dit moment beter als me-time; om een tijdschrift te lezen of even rustig te zitten en je ogen te sluiten - een moment wat elke kersverse mama goed kan gebruiken. Ook als je wer aan het werk bent, kan een korte pauze goed doen. Profiteer ervan.

Belangrijk is dat jij je handen wast voor je met afkolven begint, zo vermijd je later pijnlijke ontstekingen. Zorg voor een warme ruimte en goed, steriel materiaal. Masseer je borsten en tepels steeds voor het afkolven om de melktoevoer te vergemakkelijken.

2. Kies voor professionele afkolfapparaten

Natuurlijk kan je voor een manuele borstkolf kiezen, maar een automatische pomp vergemakkelijkt dit moment voor je. Investeer in een professioneel merk als Medela of Avent. Zij helpen je snel verder bij eventuele problemen of vragen.

Je kunt borstvoeding kolven en daarna bewaren in de koelkast voor 72 uur, in het vriesvak van de koelkast van 2 tot 3 weken
 of in de diepvries (-18 graden Celsius) voor 6 maanden.

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding