Babyboom
Babyboom
Zwanger

Alcohol tijdens je zwangerschap

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Alcohol tijdens je zwangerschap

2 min
Éveil, Santé

Mag je alcohol drinken als je zwanger bent?

De alcohol die je drinkt, wordt dadelijk in je bloed opgenomen dus ook, via de placenta of moederkoek, in het bloed van je baby. Dit verstoort het metabolisme van het embryo. Des te meer omdat de lever van je baby deze alcohol nog kan niet verwerken, waardoor de alcohol lang in het bloed van je baby blijft. Ondertussen kan de giftige stof schade aanrichten aan de foetus.

Is alcohol dan schadelijk voor mijn kindje?

Alcohol kan leiden tot een vertraagde groei, een vertraagde geestelijke ontwikkeling en/of allerlei afwijkingen zoals afwijkingen van het gelaat. Het is al lang bekend dat alcohol ook een invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen van het ongeboren kind.

Ook niet af en toe een glaasje?

Vele zwangere vrouwen vragen zich toch af of een glaasje nu en dan kwaad kan. De meest objectie reactie hierop is: hoe minder je drinkt, hoe beter. Denk eraan dat van elk glas alcohol dat je drinkt een gedeelte bij de baby komt. Ook relatief kleine hoeveelheden kunnen daarom al schade aanrichten bij de ontwikkeling van de hersenen. Met kleine hoeveelheden wordt dan bedoeld een of twee glazen elke dag, of bij gelegenheden drie glazen of meer.

Overmatig alcoholgebruik

In de Verenigde Staten werd een studie verricht (met 167 zwangere vrouwen) om de invloed van blootstelling van de foetus aan alcohol op de morfologische ontwikkeling van de hersenen precies op te meten. Uit deze studie is gebleken dat er een rechtstreeks verband bestaat tussen alcoholverbruik tijdens de zwangerschap en de grootte van de frontale kwab. De studie heeft echter niet kunnen aantonen in welke fase van de zwangerschap de hersenen van de foetus het kwetsbaarst zijn. Waarschijnlijk is dat het derde trimester omdat de hersenen zich dan sterk ontwikkelen, maar dat heeft men nog niet kunnen aantonen.

Bij overmatig alcoholgebruik (zes glazen per dag) kan een kind zelfs zware stoornissen oplopen, zoals een afwijkende vorm van het gezicht, een groeiachterstand, een mentale achterstand en ernstige ontwikkelingsstoornissen. Voor er duidelijkheid bestond over de effecten van overmatig alcoholgebruik op de foetus, werd verondersteld dat de placenta alle giftige bestanddelen uit het bloed van de moeder filterde voordat dit de foetus bereikte.

Tegenwoordig is men er echter zeker van dat de door de moeder verbruikte alcohol de baby in dezelfde concentratie bereikt. Dus als de zwangere moeder drinkt, drinkt de baby mee!

Wat is FAS of het foetale alcoholsyndroom?

Dit is een combinatie van bepaalde symptomen die kan worden aangetroffen bij baby's van aan drank verslaafde moeders. De baby met een FAS heeft een klein hoofd, een te laag geboortegewicht en duidelijk herkenbare gelaatskenmerken (bv. kleine oogjes, terugwijkende onderkaak). Ook het centrale zenuwstelsel is beschadigd.

Talrijke baby's hebben ook een (minder of meer ernstige) mentale achterstand die meestal niet meer ingehaald kan worden. Dikwijls blijken er ook afwijkingen te bestaan aan de inwendige organen, zoals hart- en nierbeschadigingen.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen