Babyboom
Babyboom
Baby

Allergieën

2 min
Voeding
Baby

Allergieën

2 min
Éveil, Santé

Wat is een allergie?

Een allergie is een abnormale reactie van het immuunsysteem op bepaalde stoffen die op zichzelf onschadelijk zijn. Stoffen die we binnenkrijgen of inhaleren, of gewoon door contact met de huid.

Het immuunsysteem is een verdedigingssysteem van ons lichaam tegen virussen, bacteriën of parasieten.

Bij de geboorte krijgen baby’s antistoffen van hun moeders mee om zichzelf te beschermen, maar deze verdwijnen binnen een paar maanden. Omdat het immuunsysteem nog niet volgroeid en in volle ontwikkeling is, zijn kinderen tussen 0 en 3 jaar bijzonder kwetsbaar.

De darmen met hun unieke darmflora van ‘goede’ bacteriën zijn heel belangrijk voor een gezond immuunsysteem.

Er zijn een aantal dingen die je kan doen om de weerstand van je baby te stimuleren en te verhogen en het risico op allergieën te verminderen.

Wat beïnvloedt het immuunsysteem van een baby?

  • Een keizersnede. Kinderen die geboren worden met een keizersnede zouden een hoger risico hebben om voedselallergieën te ontwikkelen. Tijdens een vaginale geboorte wordt een baby immers blootgesteld aan natuurlijke bacteriën afgescheiden door de vagina van de moeder. Het is deze blootstelling aan de vaginale microflora die het immuunsysteem van een baby versterkt en het risico op allergieën vermindert.
  • Antibiotica gebruik tijdens de zwangerschap en/of het eerste levensjaar. Van antibiotica is bekend dat ze de samenstelling van de darmflora kunnen veranderen. Het nemen van antibiotica, tijdens de zwangerschap en bij baby's jonger dan 1 jaar, verhoogt het risico op voedselallergieën. Dit risico stijgt met meer dan 50% als het kind in zijn eerste levensjaar meer dan vier doses antibiotica heeft gekregen.
  • Allergieën in de familie. Er bestaat niet zoiets als een ‘allergie-gen’. Een allergie zelf is dus niet erfelijk, maar de aanleg om een allergie te ontwikkelen is dat wel. Wanneer beide ouders bijvoorbeeld een luchtweg- of huidallergie (astma, allergische rhinitis, eczeem) hebben, dan heeft een kind meer dan 50% kans om ook een allergie te krijgen. Lees hier meer over allergieën.

Hoe kan je het immuunsysteem van je baby stimuleren door voeding?

Borstvoeding is de basis van een gezonde darmflora. De darmen van kinderen die borstvoeding krijgen, bevatten ‘goede’ bacteriën die voorkomen dat ‘slechte’ bacteriën zich kunnen ontwikkelen. Borstvoeding draagt bij aan een goede weerstand en een sterk immuunsysteem, waardoor je kind beter beschermd is tegen infecties en allergieën.

 

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Groeidrink soja 1-3 jaar
12.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Groeidrink soja 1-3 jaar
12.99
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding