Babyboom
Babyboom
Baby

Voedselallergieën: wat geef je je kind te eten?

5 min
Gezondheid van de baby, Voeding
Baby

Voedselallergieën: wat geef je je kind te eten?

5 min
Éveil, Santé
Steeds meer jonge kinderen kampen met voedselallergieën. Soms nemen deze allergieën vanzelf af als het kind ouder wordt. Maar tot het zover is, zal je er rekening mee moeten houden bij de bereiding van de maaltijden van je baby.

Uit een onderzoek van de afdeling Allergologie van het Kinderziekenhuis van de Koningin Fabiola Universiteit blijkt dat 59 % van de patiëntjes met een allergie jonger dan 3 jaar is. Allergieën manifesteren zich dus zeer vaak al op zeer jonge leeftijd.

Allergieën zijn een reactie van ons immuunsysteem na het eten van bepaalde voedingsmiddelen. Deze reactie kan vele vormen aannemen en kan in sommige gevallen zeer hevig zijn.

Wanneer kinderen bepaalde voedingsmiddelen niet goed verteren, maar er niet allergisch voor zijn, spreekt men van intolerantie. Er is dan geen sprake van een reactie van het immuunsysteem.

De inforeeks Baby & Me Talks van Nestlé Baby licht dit toe in een video die het verschil uitlegt tussen een allergie en een intolerantie. 

Herkennen van een voedselallergie

Allergische reacties kunnen vrijwel onmiddellijk optreden of reeds binnen enkele uren na inname van het allergene voedsel. Het kan gaan om reacties van de huid, de spijsvertering of de ademhalingsorganen.

Meestal krijgt de allergische baby rode vlekken op de huid of andere symptomen die kunnen variëren van een verandering in zijn algemene toestand, zoals ernstige geïrriteerdheid of slaperigheid, tot zwelling van de lippen of tong, ademhalingsmoeilijkheden, braken of diarree.

Als je baby deze symptomen vertoont bij het eten van een bepaald voedingsmiddel is het raadzaam tests uit te voeren om na te gaan of het hier een allergie betreft.

Hoe voorkom je een allergische reactie? 

Het onderzoek van de afdeling allergologie van het kinderziekenhuis van de Koningin Fabiola Universiteit toonde ook aan dat de grootste boosdoeners die vaak allergische reacties uitlokken eieren, noten, koemelk, pinda's, vis en bepaalde vruchten van de latexgroep zoals kiwi, avocado, kastanjes, bananen, perziken en mango's zijn... naast nog enkele andere. Je baby kan allergisch zijn voor een bepaald voedingsmiddel maar soms ook voor meerdere.

De behandeling bestaat uit het vermijden van het voedingsmiddel in kwestie en de afgeleiden daarvan. De Europese overheid voor voedselveiligheid heeft overigens een lijst opgesteld van de 14 meest voorkomende allergene voedingsmiddelen die vetgedrukt op de voedseletiketten moeten worden vermeld. Als je baby bijvoorbeeld allergisch is voor eieren of melk, kan je op de etiketten van bereide voeding zoals koekjes of babyvoeding controleren of die in het product aanwezig zijn. 

Uiteraard moet contact van babyvoeding met de allergene stof worden vermeden om kruisbesmetting te voorkomen. 

Naargelang het geval kunnen de symptomen na verloop van tijd verdwijnen naarmate je kindje tolerantie voor het allergene voedsel ontwikkelt.

In bovenstaande video vertellen Tallita en Maarten het verhaal van de verandering van eetgewoonten van hun dochter als gevolg van meerdere voedselallergieën.

Moedermelk is de ideale voeding voor de allerkleinsten

Het spreekt voor zich dat moedermelk de ideale voeding is voor baby's als zij er niet allergisch voor zijn. De in moedermelk aanwezige antilichamen vormen de beste preventie tegen voedselallergieën en het wordt aanbevolen gedurende ten minste zes maanden borstvoeding te geven.

In een aantal zeldzame gevallen kan de baby die borstvoeding krijgt allergisch reageren op eiwitten in voeding die hij via de moeder opneemt.

Dit was ook een verrassing voor Tallita en Maarten, ouders van Tiago en Anna, toen zij ontdekten dat hun kleine Anna allergisch is voor koemelk, eieren en soja. Zij mag deze producten niet eten als men een ernstige reactie wil voorkomen. De jonge ouders merkten een duidelijke verbetering van zodra ze deze producten uit hun dochters menu weerden. 

Tallita, die borstvoeding geeft aan Anna, stelde vast dat ook wat zijzelf at een invloed had op Anna’s allergieën. Daarom besloten de ouders de keuken in tweeën te delen! Met aan de ene kant de allergeenvrije producten voor Anna en haar mama en aan de andere kant de producten voor de mannen in het gezin.

Tallita: "Het vraagt extra inspanning zolang je borstvoeding geeft, net zoals het feit dat je geen alcohol mag drinken tijdens de zwangerschap." Zij kijkt er nu al naar uit om op een dag weer normaal te kunnen eten.

 

Je moet niet wachten met variatie te brengen in je menu 

Hoewel ouders zoals Tallita en Maarten hun gewoonten in de keuken moeten aanpassen, zorgen zij toch voor voldoende afwisseling in de maaltijden van hun dochter.  

Terwijl men er slechts enkele jaren geleden nog van uitging dat voeding die mogelijk allergische reacties veroorzaakt niet vóór een bepaalde leeftijd aan een baby aangeboden mag worden, weten we nu dat uitstel van deze introductie het risico op allergieën niet wegneemt.

Als je baby allergisch is voor melk of als je een probleemloze overgang wil naar meer variatie in de voeding van je baby, vraag je best advies aan je kinderarts.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.

Ontdek nu in onze shop !
Medela
3-in-1 Borstvoedings- en kolfbeha Chai Maat XXL
49.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Medela
3-in-1 Borstvoedings- en kolfbeha Chai Maat XXL
49.99
Kopen
Nuby
Nagelverzorgingsset roze
4.99
Kopen
MAM
Easy Start Anti-Colic fles 320ml vis
11.99
Kopen