Babyboom
Babyboom
Baby

Met vegetarische maaltijden meer variatie brengen in baby’s menu

5 min
Voeding
Baby

Met vegetarische maaltijden meer variatie brengen in baby’s menu

5 min
Éveil, Santé
Of het nu is omwille van ecologische of gezondheidsredenen of uit bekommernis voor het dierenwelzijn, steeds meer ouders willen de vlees- en visconsumptie van hun gezin verminderen. Een belangrijke vraag die zij zich hierbij stellen, is natuurlijk hoe zij dit kunnen doen zonder dat dit leidt tot voedingstekorten bij hun jonge kinderen. Hier alvast enkele tips...

Over het algemeen eten we te veel vlees. Meer variatie in onze eiwitinname is een goed idee, zowel voor de planeet als voor onze gezondheid. Dit besef verklaart het groeiende succes van het flexitarisme. Het dieet van flexitariërs beoogt een vermindering van onze consumptie van vlees, gevogelte en vis door meer plantaardig te eten.

Eiwitten uit planten moeten ons mee helpen onze maaltijden te diversifiëren. En dit geldt ook voor baby’s maaltijden. Volgens de ONE, de Waalse tegenhanger van Kind&Gezin, voldoet een dieet met meer plantaardige voedingsmiddelen aan de voedingsbehoeften van een opgroeiend kind mits het goed uitgebalanceerd is. Ieder dieet dat te restrictief is en kan leiden tot tekorten dient hierbij vermeden te worden. Elk strikt dieet, zoals veganisme, wordt overigens door de ONE afgeraden voor kinderen en adolescenten.

Leve de variatie in baby’s voeding!

Variatie brengen in baby’s menu is een belangrijke stap in het leven van je kindje, omdat het zo nieuwe smaken en texturen ontdekt. Baby’s eetervaringen zullen zijn smaak en eetgewoontes ook op volwassen leeftijd blijven beïnvloeden. Daarom start je beter op tijd met het introduceren van een grote variatie voedingsmiddelen.

Dit is meteen ook de ideale gelegenheid om je kleintje te laten kennismaken met een groot aantal plantaardige voedingsmiddelen, bij voorkeur met een grote voedingswaarde en zonder toegevoegde suikers, aroma's, kleurstoffen en bewaarmiddelen.

Als milieu en dierenwelzijn je nauw aan het hart liggen, kan je ervoor kiezen je kindje plantaardige voeding uit de biolandbouw te geven.

Complementariteit is belangrijk 

Om tekorten te voorkomen die nadelig kunnen zijn voor de groei van je kleintje streef je best naar complementariteit tussen dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten door bijvoorbeeld een of twee keer per week de klassieke maaltijden af te wisselen met maaltijden zonder vlees.

Sinds 2013 biedt de ONE kinderopvangcentra overigens de mogelijkheid om de kinderen één keer per week een vegetarische dag aan te bieden. Volgens de organisatie is een vegetarische dag een goede motivator om nieuwe voedingsmiddelen en nieuwe recepten te leren kennen, met meer ruimte voor peulvruchten.

Je kan immers veel goede dingen op baby’s menu zetten, zoals quinoa, peulvruchten en granen. Deze voedingswaren zijn rijk aan vitaminen en eiwitten. En meer nog… Door ze met elkaar te combineren creëer je de ideale maaltijd. Een voorbeeld? Bereid groenten en voeg hier een graanproduct aan toe zoals pasta, bulgur of rijst... kies voor peulvruchten zoals linzen, erwten, groene boontje en andere bonen... voeg hier een beetje vet aan toe en je hebt een volledige maaltijd, met alle ruimte voor eigen creatieve invulling.

Enkele voedingsmiddelen die goed zijn voor je baby

  • Quinoa

Quinoa is een kruidachtige plant die gekweekt wordt voor zijn zaden, die bereid en gegeten worden zoals granen. Quinoa is glutenvrij en biedt een perfect alternatief voor vlees. De fijne korrelstructuur maakt het tot de ideale voeding om baby kennis te laten maken met verschillende texturen.

  • Witte bonen

Witte bonen, die sinds de 17de eeuw op grote schaal worden geteeld, bieden het voordeel dat ze op verschillende manieren kunnen worden bereid: met room of  boter, in puree en zelfs in de vorm van hummus, bijvoorbeeld bij een groenteburger.

  • Bulgur :

Deze gemalen durumtarwe is verkrijgbaar in fijne, medium of dikkere korrels en helpt zo textuur te brengen in baby's maaltijden.

  • Kikkererwten

Na koken kunnen kikkererwten gepureerd of 'geprakt' worden met een vork, afhankelijk van de leeftijd van je baby. Ze zijn ideaal bij een kleine groentecouscous of bij heerlijke vegetarische balletjes.

Geen gebrek dus aan alternatieven om variatie te brengen in baby’s maaltijden en als het basisprincipe van een gevarieerde voeding wordt gerespecteerd, kunnen deze ingrediënten de maaltijden van baby verrijken en tegelijkertijd extra smaken en texturen in zijn menu brengen die hij wel zal weten te smaken.

En wat met vleesvervangers zoals seitan, quorn en tempeh? Deze voedingsmiddelen werden industrieel bewerkt en bevatten veel natrium, wat hen niet geschikt maakt voor jonge kinderen. Het is beter om je baby natuurlijke voeding te geven dan geraffineerde en industriële producten.

Geen tijd om te koken? 

Je vindt natuurlijk altijd wel alternatieven voor ‘huisbereide maaltijden’. Heel wat peulvruchten zijn in ingeblikte vorm in de handel verkrijgbaar, maar bevatten zout voor de bewaring ervan en moeten dus eerst grondig gespoeld worden voordat je ze aan je baby voorzet.

Je vindt op de markt ook vegetarische maaltijden met een biokeurmerk, zoals Nestlé Baby Meal, op basis van groenten, peulvruchten en quinoa of granen. Deze kleine, volledige maaltijden zijn 100 % afgestemd op kinderen van 8 tot 36 maanden en bieden een uitstekend alternatief om meer variatie in baby’s voeding te brengen zonder dat dit je tijd en energie kost.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.

Ontdek nu in onze shop !
Naturnes
NutriPops Gepofte Granen Tomaat 5x
11.24
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Naturnes
NutriPops Gepofte Granen Tomaat 5x
11.24
Kopen
Naturnes
NutriPops Gepofte Granen Banaan Framboos 5x
11.24
Kopen
Naturnes
NutriPops Gepofte Granen Wortel 5x
11.24
Kopen
En nog meer ...
Voeding