Babyboom
Baby

De baby in bad doen

Baby

De baby in bad doen

Na een paar dagen op de materniteit, kan het thuiskomen met je baby stress veroorzaken, vooral als het gaat om een bad te geven, een luier te verschonen of voor het eerst andere zorg geven zonder de aanwezigheid van een verzorger (verloskundige, verpleegkundige enz.). Geen paniek, als je de juiste handelingen leert en de tijd neemt om deze momenten met je baby te delen, komt alles goed. Volg ons advies.

De huid van baby's is droger en gevoeliger dan die van volwassenen. Het vereist goed aangepaste producten en zorg.

Toilettas voor de baby: niet te missen producten

Hier is een korte lijst met essentiële producten:

 

De toilettas voor de baby moet de volgende accessoires bevatten:

 

Welke producten voor het babybad?

Het bad is belangrijk in termen van hygiëne en ook een fijn moment om te spelen, te ontspannen en met de baby te communiceren. Neem ten eerst alles mee wat je nodig hebt voor het toilet.

Tot ongeveer 6 maanden kan de baby niet zitten, dus je hebt een babybadje of een badzitje nodig als je het bad in je badkamer gebruikt. Het kind moet zeer stabiel worden gehouden om niet uit te glijden.

Rond 7 maanden kan de baby een zittende houding aannemen. Je kunt dan het bad in de badkamer gebruiken door een antislipmat te gebruiken of een badring toe te voegen waarin het kind zit. 

De huid van baby's is kwetsbaarder dan die van volwassenen, kies voor een zeepvrij reinigingsproduct en een milde shampoo. Tegenwoordig zijn veel producten speciaal voor baby's ontworpen en erg praktisch zoals 2-in-1 wasgels. Kies voor een optimale hydratatie, vette dermatologische zepen.

Lees meer over

Wanneer en hoe de baby in bad doen?

Er is geen regel wanneer je de baby in bad moet doen. Je mag het 's morgens of 's avonds doen. Het bad 's avonds kalmeert spanningen die zich gedurende de dag hebben opgehoopt en voorkomt het huilen, wat vaak voorkomt bij zuigelingen. In het bad ontspant de baby, wat het in slaap vallen bevordert. 

Zorg ervoor dat de ruimte goed is verwarmd (ongeveer 22° C) en dat al het nodige bij de hand (bad, wasgel, handdoek en washandje). Vergeet ook niet om de watertemperatuur te regelen, die ongeveer 37 °C moet zijn. Je hebt twee mogelijkheden: 

  • zeep de baby buiten het bad in (met je hand of met een washandje) en zet de baby in water om de zeep af te spoelen. Pas op, in dit geval wordt de huid van een baby erg glad voordat hij wordt afgespoeld.
  • zeep de baby in het water in.

Het hoofdje moet goed worden ondersteund. Als je rechtshandig bent, plaats je je linkerhand onder zijn nek en je rechterhand onder zijn billen. Doe het tegenovergestelde als je linkshandig bent. 

Begin met het wassen van het hoofd, daarna het lichaam en het geslacht. De billen worden aan het einde schoongemaakt. Gebruik dit moment om met je kind te communiceren, de baby wat in het water te bewegen en met hem te spelen (als hij rechtop kan zitten), als de baby het in het water naar zijn zin heeft. Het bad mag niet langer dan 10 minuten duren. 

Droog je baby voorzichtig, zonder hard te wrijven, door hem snel in een handdoek te wikkelen zodat hij niet koud wordt. Begin met het hoofd en het bovenlichaam. Zorg ervoor dat je de baby grondig droogt bij de plooien van de billen en dijen om irritatie te voorkomen. Het moment van drogen is de perfecte gelegenheid om de baby te knuffelen of te masseren en het ontspannende moment te verlengen. 

Lees meer over

Hoe vaak een bad geven?

Het wordt niet vaak genoeg gezegd, maar eenvoudig met water spoelen is voldoende in de dagen na de geboorte. Het is niet nodig om je pasgeboren baby elke dag in bad te doen. Een bad elke 2 dagen is voldoende.

Je kunt je baby wel elke dag wassen met een washandje. Steeds meer dermatologen adviseren moeders om zuigelingen niet te baden totdat de vernix caseosa volledig is verdwenen. Deze laag talg- en keratine beschermt de opperhuid dankzij de hydraterende en antioxiderende eigenschappen en vormt een barrière tegen agressieve omgevingsinvloeden en infecties. Als je wilt dat je baby na de geboorte profiteert van de voordelen van de vernix caseosa, aarzel dan niet om dat aan de materniteit door te geven.

 

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Dodie.

Dodie
Dodie