Babyboom
Babyboom
Baby

Baby en gluten: wanneer mag je granen op baby’s menu zetten en hoe doe je dat?

4 min
Voeding
Baby

Baby en gluten: wanneer mag je granen op baby’s menu zetten en hoe doe je dat?

4 min
Éveil, Santé
Als het moment aangebroken is om meer variatie te brengen in baby’s maaltijden, doen granen hun intrede. Granen zijn ideaal om je baby nieuwe smaken en texturen te laten ontdekken en vallen doorgaans in de smaak bij kleine fijnproevers. Als waardevol bestanddeel van onze voeding dienen ze doordacht in baby’s voedingsschema opgenomen te worden.

Granen vormen een substantieel onderdeel van onze voeding en het is niet meer dan normaal om ze ook op baby’s menu te zetten. Sommige granen bevatten gluten, een eiwit dat net als alle andere nieuwe voedingsmiddelen geleidelijk moet worden toegevoegd aan baby's voeding, idealiter vanaf de leeftijd van 6 maanden.

Rond gluten bestaat heel wat controverse

Gluten komen voor in granen als tarwe en spelt, rogge en gerst. Een aantal mensen denkt dat ook haver sporen van gluten kan bevatten door ‘contaminatie’. Gluten zijn natuurlijk ook aanwezig in alle van granen afgeleide producten, zoals pasta, koekjes en brood.

Vandaag hebben gluten vaak een negatief imago omdat er mensen zijn die zich beter voelen als ze gluten uit hun menu schrappen. Glutenintolerantie, of coeliakie, is een auto-immuunziekte waarvan de symptomen vaak pas na enkele maanden of zelfs jaren opduiken. Mensen met een glutenintolerantie mogen geen gluten consumeren.

Daarom dien je bij de invoering van gluten in baby’s voeding de verschillende stappen voor het diversifiëren van baby’s maaltijden te respecteren. Zijn er antecedenten van intolerantie in je familie of heb je twijfels, raadpleeg dan je kinderarts. 

Wanneer start je met granen?

Zoals je al weet, dekken moedermelk en zuigelingenvoeding alle voedingsbehoeften van baby’s tot de leeftijd van 6 maanden. Om meer afwisseling in baby’s voeding te brengen, dien je echter geleidelijk vaste voeding op het menu te zetten ter ondersteuning van zijn ontwikkeling.

De European Society of Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition (ESPGHAN) beveelt aan om granen geleidelijk te introduceren in de voeding van baby's tussen de 4 en 12 maanden. 

Uit onderzoek blijkt dat er een verband bestaat tussen een laattijdige introductie van gluten en het risico op coeliakie. 

 “Om het risico op intolerantie te beperken, is het beter om vanaf 6 maanden met mate gluten te introduceren dan om het helemaal niet aan te bieden. Er is geen reden om gluten te weren bij een kind dat niet aan coeliakie lijdt.” aldus Anne-Charlotte, diëtiste en moeder van een schattig jongetje van 6 maanden oud. Zij raadt aan om steeds het gezond verstand te gebruiken en goed te observeren bij de introductie van élk nieuw voedingsmiddel. 

Granen voor zuigelingen: hoe verwerk je ze in baby’s menu?

«Ook al zijn granen niet onontbeerlijk in de voeding van de allerkleinsten, zij zorgen voor meer variatie in de voeding en laten baby kennismaken met nieuwe smaken en texturen. Je mag je baby dus gerust af en toe granen zonder suiker en smaakstoffen aanbieden om hem er vertrouwd mee te maken», vervolgt de diëtiste.

Hoe ga je te werk? Je kan eerst de patatjes in de groentehapjes vervangen door pasta of griesmeel.

Je kan ook granen voor zuigelingen mengen in bijvoorbeeld groentesoep, een melkpapje of fruitpap.

  • Tussen de leeftijd van 4 en 6 maanden kan je 1 tot 2 eetlepels granen voor zuigelingen type Cerelac van Nestlé, een reeds verkruimeld koekje zonder toegevoegde suikers, with toevoegen aan het fruitpapje dat baby tussendoor krijgt. Cerelac bevat calcium, vitamine D en zink. Er bestaat zelfs een glutenvrije versie.
  • Van zodra je baby 6 maanden oud is, kan je enkele koffielepels granen type Nestlé Baby Cereals in zijn flesje doen of ze als warm papje met melk aanbieden om afwisseling in zijn tussendoortjes te brengen. Zo zijn de granen Nestlé Baby Cereals met 5 granen zeer nuttig om baby’s gevoel voor verschillende smaken en texturen te ontwikkelen.

Bovendien dekt een portie Nestlé Baby Cereals of Nestlé Cerelac 50% van de dagelijkse ijzerbehoefte van je baby.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Nestlé Baby&Me.

Educatief materiaal bestemd voor ouders. Belangrijke informatie: De beste manier om een baby te voeden is door borstvoeding te geven, omdat moedermelk ideaal uitgebalanceerde voeding is, je baby tegen ziektes beschermt en ook nog andere voordelen voor zowel de baby als de moeder biedt. Wij adviseren om het consultatiebureau of een arts te raadplegen bij het maken van de keuze hoe je jouw baby voedt. Moeders zouden ook voorlichting moeten krijgen over de voorbereiding op borstvoeding en de manier waarop zij het geven van borstvoeding kunnen voortzetten. Als je kiest om borstvoeding te geven, is het belangrijk om gezond en gebalanceerd te eten. Flesvoeding is bedoeld om moedermelk te vervangen wanneer moeders ervoor kiezen geen borstvoeding te geven of om andere redenen waardoor ze niet in staat zijn om dat te doen. Een besluit om geen borstvoeding te geven of om gedeeltelijke flesvoeding te introduceren, zal de productie van moedermelk verminderen. Het is moeilijk om terug te komen op je beslissing om geen borstvoeding meer te geven. Borstvoeding is de meest economische voeding. Wanneer toch wordt besloten om flesvoeding te geven is het belangrijk om dit te bereiden en te bewaren volgens de instructies op het etiket, om zo risico’s voor de gezondheid van je baby te voorkomen. Met vriendelijke groeten, Nestlé Babyvoeding.

Ontdek nu in onze shop !
Philips Avent
Handkolf SCF430/01
26.67
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Philips Avent
Handkolf SCF430/01
26.67
Kopen
MAM
Easy Start Anti-Colic vis set
58.99
Kopen
Medela
Keep Cool Sleep zwangerschaps- en voedingsbeha voor de nacht Chai XXL
24.99
Kopen
En nog meer ...
Voeding