Babyboom
Babyboom
Baby

Help ! Mijn kindje heeft koorts !

3 min
Gezondheid van de baby
Baby

Help ! Mijn kindje heeft koorts !

3 min
Éveil, Santé
De normale temperatuur voor een kind varieert overdag van 36,5°C en stijgt ‘s avonds tot 37,5°C.

Bij een baby is koorts een veel voorkomend verschijnsel, dat serieus moet worden genomen. Als je baby zeurderig is, weigert te eten, hoest of overgeeft, moet je zijn temperatuur nemen.

 

Welk type thermometer?

Je vindt verschillende modellen bij de apotheker. Onderstaande informatie helpt je kiezen.

  • De elektronische thermometer: de betrouwbaarste, goedkoopste en handigste. Je kan hem rectaal, in de mond of onder de oksel van je kindje gebruiken,
  • De oorthermometer: deze is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar oud en is vrij betrouwbaar.
  • De infraroodthermometer: deze is minder betrouwbaar, maar biedt het voordeel dat je de temperatuur kan nemen zonder je baby aan te raken.

De babythermometer is enkel voor je baby bestemd, gebruik hem niet voor jezelf of de andere kinderen.

Hoe neem je zijn temperatuur?

De beste momenten van de dag om zijn temperatuur te nemen zijn 's morgens en aan het eind van de dag vanaf 16.00 uur. 

Met de elektronische thermometer wordt rectaal gebruik (= in de aars) aanbevolen voor baby's tot één jaar oud. Breng een beetje vaseline op de punt aan om hem zacht naar binnen te laten glijden en let op dat u niet te ver gaat, 1 tot 2 cm is voldoende.

Bij gebruik onder de oksel moet je er zeker van zijn dat je zijn arm weer goed sluit door deze over zijn borst te leggen. Vanaf de leeftijd van 5 jaar kan je de thermometer ook in de mond steken.

Bij gebruik van een oorthermometer trek je lichtjes zijn oor omhoog zodat je zijn trommelvlies goed kan zien. Omdat de gehoorgang bij een boreling nog niet volgroeid is, kan je deze methode op deze leeftijd beter nog niet toepassen omdat ze dan niet volledig betrouwbaar is.

Reinig de thermometer na elk gebruik met koud water en zeep.

 

Vanaf welke temperatuur moet je actie ondernemen?

We spreken van koorts vanaf een lichaamstemperatuur van  38,5 °C.

Afhankelijk van de methode die je gebruikt om de temperatuur van je baby te nemen en de plek waar je dit doet, zal je verschillen vaststellen.

Om de correcte temperatuur te kennen voeg je  0,5 °C toe aan de resultaten verkregen door meting onder de oksel, in de mond en in het oor. De betrouwbaarheid van de meting in de aars is groter, zodat je van bij het begin de juiste temperatuur hebt.

Hoe verlaag je de koorts in afwachting van de arts?

Als de temperatuur niet veel verhoogd is, d.w.z. onder de 38,5 °C blijft, geeft dit aan dat het lichaam van je kindje zich verdedigt tegen infecties.

Als de temperatuur tot boven 38,5 °C gestegen is, moet deze verlaagd worden. Geef je kind enkeleen medicament als de arts dit aanbeveelt. Houd je aan de maximale doseringen in functie van het gewicht van je kindje en de tijd die tussen twee innames gelaten moet worden.  Zetpillen zijn handig bij de allerkleinsten, maar als je baby diarree heeft, wordt toediening van medicatie via de mond aanbevolen.

Geef het een badje in water met een temperatuur van 2 °C onder zijn lichaamstemperatuur en laat het hier 5 tot 10 minuten in spelen. De koorts zal samen met de temperatuur van het badwater dalen.

Leg je kindje weer te slapen zonder het af te dekken, ook als het rilt. Dit betekent immers dat zijn temperatuur nog stijgt. Verwarm zijn kamer niet te veel. Geef het vaak te drinken en controleer zijn temperatuur een uur later en vervolgens verschillende keren per dag.  Als de temperatuur genormaliseerd is, des te beter. Blijft de temperatuur hoog, dan moet je de arts bellen.

Wees zeer waakzaam als je baby zeer hoge koorts van boven de 39 °C heeft.  Dit houdt immers het  gevaar van complicaties in, met stuipen en uitdroging als de twee belangrijkste.

Ontdek nu in onze shop !
Medela
Medela PersonalFit Flex connector (alle Flex kolven) 2 stuks
17.47
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Medela
Medela PersonalFit Flex connector (alle Flex kolven) 2 stuks
17.47
Kopen
67%
WOMAN ISDIN
WOMAN ISDIN Anti-striemen crème
24.45
Kopen
Pampers
Premium protection PANTS maat 4
16.82
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby