Babyboom
Babyboom
Baby

Je baby vaccineren

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Je baby vaccineren

2 min
Éveil, Santé
In België is enkel de inenting tegen polio verplicht.

Bescherm je baby tegen een aantal ernstige of dodelijke ziekten. Om dit te doen, wordt hij geïnjecteerd met een kleine hoeveelheid van de microbe of het virus om een afweerreactie van zijn lichaam uit te lokken. Zo zal je kindje antilichamen aanmaken die zeer nuttig zijn als het ziek zou worden.

Het vaccin zal hem in staat stellen om mogelijk gevaarlijke complicaties na een goedaardige ziekte zoals mazelen, bof of rodehond te vermijden.

 

In België is enkel de inenting tegen polio verplicht. Andere vaccins worden aangeraden door je arts en zijn verplicht vanaf het moment dat je kindje naar een collectieve inrichting gaat.

Dit zijn vaccins tegen polio, difterie (kroep), pertussis (kinkhoest), meningitis (Haemophilus influenzae b), mazelen, rodehond en bof (dikoor). Sommige van hen zullen ook sterk aanbevolen worden: dit zijn vaccins tegen pneumokokken, meningitis C en hepatitis B (geelzucht).

 

Je kindje wordt enkel gevaccineerd als het niet ziek is, anders wordt de inenting uitgesteld. 

Na de inenting zijn een aantal bijwerkingen mogelijk: koorts, roodheid, een ziek gevoel. Wees dan extra waakzaam en bel de arts als deze symptomen niet verdwijnen.

Respecteer de herhalingsdata om de duur en doeltreffendheid van dit beschermingssysteem te verlengen. Noteer ze zorgvuldig in het vaccinatieboekje van je kind. Deze inentingsdata zullen je regelmatig gevraagd worden tijdens de opgroeiperiode van je kind.

Vaccinatieschema

  • 2 maanden: Poliomyelitis, Difterie, Tetanus, Pertussis, Haemophilus griep type b, Hepatitis B– 1ste dosis
  • 3 maanden: Poliomyelitis, Difterie, Tetanus, Pertussis, Haemophilus griep type b, Hepatitis B – 2de dosis
  • 4 maanden: Poliomyelitis, Difterie, Tetanus, Pertussis, Haemophilus griep type b, Hepatitis B – 3de dosis
  • 12-13 maanden: MMR (Mazelen, rodehond, bof) + Pneumokokken
  • 13-18 maanden: Meningokokken C + Poliomyelitis, Difterie, Tetanus, Pertussis, Haemophilus griep type b, Hepatitis B – 4de dosis

 

Waar kan je hiervoor terecht?

  • Gratis in een consultatiebureau erkend door Kind&Gezin of het ONE.
  • Gratis in de crèche van je kind als je dat wenst, want elke week komt er een arts langs (alleen als de crèche gesubsidieerd is).
  • Bij je huisarts of kinderarts.
  • Als je op het platteland woont, kan je je kindje laten vaccineren op een bus van Kind&Gezin of het ONE met een gezondheidsteam dat regelmatig langskomt.
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
67%
Pampers
Premium Protection Maxi Pack Maat 3
25.99
Kopen
Babyboom
Geschenkpakket +24 maanden - Frans
0.00
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby