Babyboom
Babyboom
Baby

Babymassage of 'smouting': voordelen en tips

2 min
Wellness
Baby

Babymassage of 'smouting': voordelen en tips

2 min
Éveil, Santé
Het insmeerritueel of (zoals wij liefkozend zeggen) de Smouting. Je baby leeft de eerste maanden vooral zintuiglijk. Je hartslag, ademhaling, de trilling van je stem, de warmte van je huid: jij bent je baby’s voornaamste omgeving.

Lichaamsbewustzijn, huidhonger en ritueel

Iets bijzonders aan baby’s, is dat ze nog niet weten waar ze beginnen en ophouden. Lichaamsbewustzijn moeten ze nog leren. Door je kindje te masseren help je het om zijn lichaam en de grenzen ervan te leren kennen en te ‘landen’ in zijn lijfje.

Daarnaast wil je kind niets liever dan huidcontact en aangeraakt worden. Masseren is niet alleen goed voor het welbevinden van je baby, maar ook voor het vormen en ontwikkelen van de organen én voor de band tussen ouder en kind. Het is genieten voor alle partijen: er is weinig zo heerlijk en gelukzalig als het masseren van je kind.

On top of it all kan het insmeren ook een krachtig ritueel zijn (bijvoorbeeld altijd voor het slapengaan) zodat je baby weet waar hij aan toe is. Hij zal steeds sneller de link leggen tussen dit ritueel en bedtijd. Pavlov!

Tips

  1. Ik smeer het liefst met arganof calendula massageolie op mijn baby, maar aangezien dit een godsvermogen kost, raad ik je aan om naar hartenlust te snuisteren in het olieassortiment (of in je keukenkastje) en zelf iets naar je goesting uit te zoeken.
  2. Vraag altijd ‘goedkeuring’ aan je kind voordat je begint met masseren. Begin langzaam en rustig en geef je baby de kans om aan jou te laten merken of hij er zin in heeft of niet.
  3. Begin van mini af aan met je insmeerritueel: zodat je kind er gewend aan raakt en het een harmonieuze routine wordt.
  4. Voeg bij verkoudheid een paar druppeltjes tijmolie toe aan je smeerboel.

Meer lezen?

In dit praktische handboek voor de onverschrokken, jonge moeder deelt Nina Swaans onverbloemd haar ervaringen rond het moederschap. Ze geeft je een heleboel tips en tricks (en vertelt je ook welke adviezen je beter volledig in de wind slaat).

Snot, tepels, de vagina, wanhoop, ongevraagd advies, aambeien, ... geen onderwerp wordt geschuwd. Op een speelse en hedendaagse wijze laat Nina haar bedenkingen de revue passeren. Dit alles met een gezonde dosis relativering en een vleug je m'en foutisme.

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Mama Baas.

Ontdek nu in onze shop !
67%
NUK
Afwasmiddel voor flessen met schuimpompje
5.66
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
NUK
Afwasmiddel voor flessen met schuimpompje
5.66
Kopen
65%
Babyboom
Geschenkpakket 4-10 maanden - Frans
0.00
Kopen
67%
Pampers
Premium Protection Maxi Pack Maat 3
25.99
Kopen
En nog meer ...
Wellness