Babyboom
Babyboom
Zwanger

Baby's garderobe: 10 redenen om jezelf een plezier te gunnen zonder schuldgevoel!

7 min
Organisatie/Administratie, Mode
Zwanger

Baby's garderobe: 10 redenen om jezelf een plezier te gunnen zonder schuldgevoel!

7 min
Éveil, Santé
Voor jonge of toekomstige ouders is het moeilijk om niet te zeggen onmogelijk om aan de verleiding te weerstaan als ze in de afdeling met babyspullen staan. Dit overkomt ons allemaal. We gaan helemaal uit de bol en laten ons meeslepen door al die o zo schattige, kleine babyspulletjes.

En als we ons helemaal hebben laten gaan, besluipt ons toch weer een beetje dat schuldgevoel “Is dit wel verantwoord? Hebben we die spullen echt allemaal nodig? Zijn wij niet mee schuld aan de consumptiemaatschappij? De baby zal toch overal snel uitgroeien, niet?“

Zoals bij veel zaken geldt ook hier dat je op zoek moet naar het juiste evenwicht: het is niet alles of niets, of enkel zwart of wit! Gun jezelf gerust dit pleziertje. Want daar draait het tenslotte toch om, niet? Wij geven je alvast 10 goede redenen om toe te geven aan de verleiding zonder hier een schuldgevoel aan over te houden!

1. Blije opwinding 

Het begin van een zwangerschap is het begin van een nieuw avontuur, dat gepaard gaat met blije opwinding, misschien enige angst, heel wat veranderingen en de noodzaak van organisatie.

Een van de onvermijdelijke bezigheden van aanstaande mama’s is winkelen in de ‘babyuitzet’-modus. Zo kan je al beginnen dromen nog voordat baby er is. Je wilt je immers een beeld vormen van je toekomstige kindje. Wat zal je baby schattig zijn in die kleertjes! Je creëert reeds de eerste herinneringen; de voorbereiding op je baby’s komst vormt immers de eerste stap van zíjn verhaal én van jouw wordingsproces als toekomstige mama. Door deze voorbereiding op baby maak je het onzichtbare zichtbaar. 

2. Gun jezelf dat plezier! 

Wanneer je tussen de rekken van kleine babyboetieks struint, word je ongetwijfeld blij van al die mooie, schattige babyspulletjes voor borelingen en kleine heertjes en dametjes… Laat jezelf  maar eens gerust gaan!

Het is een aanstaande /jonge moeder (toch een beetje) gepermitteerd om babyspulletjes te kopen zonder zich te moeten verantwoorden . Je maakt als jonge of toekomstige mama immers geen evidente periode door... Een nieuw lichaam, nieuwe vormen, een constante verandering zijn dingen waarmee je moet omgaan.
Geen wonder dat je gemakkelijker toegeeft aan allerlei verleidingen. Na de bevalling zweeft een jonge mama ondanks de vermoeidheid op een roze wolk. Zij doet niets liever dan haar kleine wondertje te verwennen. 

Ook niet onbelangrijk om weten is dat baby alle aandacht naar zich toe zal trekken! Je zal zien... je zal nauwelijks een goeiedag krijgen als je ergens arriveert. Vat dit echter niet persoonlijk op! En profiteer van volgende tip: een jonge mama die nog niet terug in topconditie is, heeft misschien net graag dat alle aandacht naar dat knappe boeleke van haar gaat.

3. Blijken van liefde 

Als je buik groeit maar je kleintje nog even op zich laat wachten, kun je als toekomstige mama reeds liefde tonen aan je kleine schat door je buik te strelen, lieve woordjes tegen je baby te zeggen én cadeautjes voor hem te kopen. Je blijft vanzelf stilstaan bij die allerschattigste babyspulletjes in de winkels. Laat jezelf maar gerust gaan!

Als je kleintje er eenmaal is, wil je niets anders dan leuke dingen met hem doen. Kleine wandelingetjes bij het krieken van de ochtend of de eerste avondschemering zijn heerlijk. Op voorwaarde natuurlijk dat je kleine schat goed ingeduffeld is.

Vanaf nu wil je je baby alleen nog maar in de watten leggen. Je verzorgt hem, kleed hem, ververst luiers, maakt hem mooi, doet zijn mooiste pakje aan en bestrooit dit alles met flink wat knuffels. Allemaal kostbare momenten in de ouder-kindrelatie. Je doet hem mooie kleertjes aan en maakt de hele tijd foto’s.

Misschien helpt ook deze tip ook om je minder schuldig te voelen: baby zal HEEL HEEL VEEL cadeautjes krijgen van je familie en vrienden. Maak van deze gelegenheid gebruik om spulletjes die je mooi vindt op een geboortelijst te zetten. 

4. Kwaliteit en draagcomfort 

Ga voor kwaliteit als je baby’s garderobe samenstelt. Vermijd spullen die irriterend zijn voor een babyhuidje of die al krimpen na de eerste wasbeurt (terwijl baby net snel groeit).. 

Kies voor zachte materialen. Het is belangrijk om de tere en gevoelige huid van je baby afdoende te beschermen en allergieproblemen te voorkomen... Kies voor natuurlijke materialen zoals katoen, wol, linnen en stoffen met het Oeko-tex label, die gecontroleerd werden op giftige stoffen en gevaarlijke chemicaliën. 

Ergonomische en comfortabel zittende kleding is ook belangrijk opdat je kindje zich gemakkelijk kan bewegen. Broeken met een elastiek, pakjes met een ritssluiting, leggings en sarouels (een ‘harembroek’) zitten comfortabel en geven je kindje voldoende bewegingsvrijheid. 

5. Wat baby al niet nodig heeft

Wist je dat kleine kindjes snel groot worden? Let daarom zeker op de maat bij aankoop van babyspullen. Voor het comfort van je kleintje geef je het best kleertjes aan die noch te groot noch te klein zijn. Je zal zijn garderobe dus regelmatig moeten aanpassen. 

Mama’s moeten, niet zonder enige nostalgie, spulletjes maatje ‘1 maand’ al wegbergen nadat hun baby ze amper 2 keer gedragen heeft. Nadat deze eerste spulletjes met het verpinken van enkele tranen in een mooie doos weggeborgen zijn (misschien voor een jonger broertje of zusje, wie weet…), zijn het de maatjes ‘3-6-9 maanden’ die nauwelijks gedragen worden.

Kleine mensjes moeten vaak 2 tot 3 keer per dag nieuwe kleertjes aan. Elke dag gebeuren er immers wel kleine ongelukjes: een luier die lekt, melk die teruggeven wordt, puree die in het rond vliegt… Je hebt dus best voldoende reservespullen in huis om niet elke dag een wasmachine te moeten draaien…

6. Stijl 
Zachtheid en comfort zijn essentieel voor je baby’s garderobe en een baby voelt zich nog altijd het best in pyjama. Vandaag heb je echter ook ‘zoole’ outfits, die elegantie en comfort combineren. Als de pyjama dan ook nog eens gaaf is ... Stijl is tenslotte iets wat je van jongs af aan meekrijgt. 

7. Identiteit 

Wanneer je als kersverse mama je baby’s outfit wil afstemmen op jouw eigen kledingstijl, vraagt dit best wat creativiteit. Je moet dan op zoek naar iets leuks dat aansluit bij je eigen smaak. In het begin kan het best moeilijk zijn om te achterhalen wat je eigen kledingstijl juist inhoudt én wat daarvan ook je kleine schat beeldig zal staan. Een creatief proces dat je mee helpt je nieuwe status van ‘mama’ te omhelzen.

Onze tips: 

- Kies een merk waarvan de wereld je aanspreekt. Een merk dat jouw waarden deelt en dat een visie op mode heeft die je wel bevalt. Ga op zoek naar de juiste kleuren, materialen en snit voor de look van je baby.

-  Ga voor kledingsetjes van minstens 3 stuks; dat bespaart je heel wat gedoe om je baby de juiste combinaties aan te doen . 

Als leuk extraatje kan je ook gaan voor de total look ‘ mama-papa-baby’! 

8. Duurzaamheid 

Onze tips: 

-  Kies voor kwaliteitskleding. Baby’s spullen kunnen immers langer van pas komen dan je denkt! Kwaliteitsspullen overleven verschillende speeltijden op school en vergezellen je schat bij al zijn avonturen. Kwaliteitskleding is tegelijk mooi en stevig. Je kan haar ook uitlenen of wegschenken aan het jongere broertje of zusje of ze doorverkopen op de tweedehandsmarkt . 

-  Spullen die te groot zijn geworden bewaar je voor een broertje of zusje. Als je gezin compleet is, schenk je ze weg of verkoop je ze op de tweedehandsmarkt. 

- Als je ten slotte kiest voor duurzame kinderkleding, gemaakt met respect voor mens en milieu, kan je die later ook gemakkelijk doorverkopen.

9. Herfst-winter, lente-zomer 

Wat je zeker ook zonder schuldgevoel kan doen, is spullen voor je kindje kopen in functie van de seizoenen. Je hebt natuurlijk de ‘basics’ die je steeds in huis moet hebben ongeacht het seizoen. Maar los daarvan voorzie je best extraatjes die je baby wapenen tegen de bijzonderheden van ieder seizoen. Zo vermijd je verkoudheden in de winter en oververhitting in de zomer. 

Voor de winter voorzie je meer bovenkleding en vestjes, plus enkele warme truitjes die je baby beschermen tegen de koude.

Als het mooie weer terugkeert, voorzie je één of twee vestjes voor de frisse avonden en een regenjasje voor de slechtweerdagen. 

10. Herinneringen 

Een aantal van je baby’s spullen liggen je zo na aan het hart dat je ze voor altijd wil koesteren. Je kan er geen afscheid van nemen omdat ze gelinkt zijn aan belangrijke sleutelmomenten in je baby’s leven: zijn eerste pasjes, zijn eerste ‘overall’, de bruiloft van zijn tante waarop hij bruidskindje was en waarbij alle dames in het gezelschap zo dol op hem waren, dat je fier was zo’n mooie baby gemaakt te hebben…

Herinneringen wekken doorgaans emoties op. Daarom kies je best spulletjes uit die je herinneringen alleen maar mooier maken. We weten ons immers allemaal wel minstens één vreselijke outfit te herinneren die we van ons mama moesten dragen. Gelukkig leven we vandaag in een andere tijd. Leuke boetieks verkopen kinderkleertjes die zowel praktisch als duurzaam én stijlvol zijn!

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Les P'tits canons.

Ontdek nu in onze shop !
Medela
Keep Cool zwangerschaps- en voedingsbeha zwart XXL
25.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Medela
Keep Cool zwangerschaps- en voedingsbeha zwart XXL
25.99
Kopen
Pampers
Babydoekjes Harmonie Aqua 0% plastic
17.28
Kopen
Dr. Brown's
Options+ Giftset Standaardfles roze
53.45
Kopen