Babyboom
Babyboom
Baby

Babyzwemmen gevaarlijk voor je baby?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Babyzwemmen gevaarlijk voor je baby?

2 min
Éveil, Santé
<p>Een opvallend nieuwsbericht; babyzwemmen is niet gezond voor kinderen onder 1 jaar. En dit terwijl babyzwemmen net zo populair geworden is!

Babyzwemmen of watergewenning werd in de voorbije jaren erg populair. Met deze lessen willen ouders hun baby al van jongs af aan gewend maken aan het zwembad en hen al erg vroeg de basisbewegingen van het zwemmen bijbrengen om zo verdrinkingen te voorkomen.

Babyzwemmen afgeraden door Belgische Gezondheidsraad

Maar nu komt de Hoge Gezondheidsraad met het bericht dat de Belgische, openbare zwembaden niet gezond zijn voor kinderen jonger dan 1 jaar. Het gaat dan enkel over zwembaden met chloorwater, aangezien het chloor de ademhaling van een baby bemoeilijkt. Daarnaast geeft de Hoge Gezondheidsraad aan dat warme plonsbaden, als ze niet meermaals per dag gecontroleerd worden, een ware infectiebron kunnen zijn. Heel wat zwembaden in ons land zijn in privaat bezit en worden niet systematisch gecontroleerd.

"In de meeste zwembaden in België worden chloorbevattende desinfectanten gebruikt. Die worden omgezet in mogelijk toxische bijprodukten door een combinatie met organisch materiaal (zweet, urine, etc.) in het zwembad."

Zwemmen voor kinderen vanaf 1 jaar

De Hoge Gezondheidsraad komt wel met het advies kinderen ouder dan 1 jaar aan te moedigen zwemles te volgen, zelfs als het kind last heeft van astma. Volgens de Gezondheidsraad 'leren' kinderen pas echt zwemmen vanaf 3 of 4 jaar.

Andere onderzoekers hebben dan weer ontdekt dat kinderen die regelmatig zwemles kregen voor ze 12 maanden oud waren beter geconcentreerd werden en zelfs sterker scoorden in intelligentietests. Maar daarvoor ga je dan misschien best naar een zeewaterbad.

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby