Babyboom
Babyboom
Baby

Wanneer komt baby’s eerste tandje door?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Wanneer komt baby’s eerste tandje door?

2 min
Éveil, Santé
Het doorkomen van de eerste melktandjes is een grote verandering in het leven van je kleintje. Hoe groeien eigenlijk de tanden van een baby? Wanneer verschijnt de eerste tand? En de volgende? Hier zijn enkele antwoorden.

Signalen dat de eerste tandjes doorkomen

De eerste tanden van een baby komen door tijdens zijn eerste drie levensjaren. Omstreeks de leeftijd van drie jaar heeft een kind al zijn 20 melktandjes. Het verschijnen van de eerste tandjes gaat vaak gepaard met allerhande symptomen: moeilijk slapen, rusteloze nachten, rode wangetjes, overvloedige speekselvorming, kauwen, ...

Het tandvlees is gezwollen door de tandjes die gaan doorbreken. De pijn die de baby ervaart, is het gevolg van de tanden die in het bot van de kaak bewegen of van de tanden die zich een weg door het tandvlees banen. Over het algemeen gaat deze normale fase in de ontwikkeling van het gebit gepaard met ernstige pijn, dus de mogelijke prikkelbaarheid van je kind is een teken van zijn ongemak. Er zijn verschillende oplossingen en middeltjes om het ongemak van deze kwalen te verlichten en te verzachten.

Het doorkomen van baby’s eerste tand

De tanden beginnen zich na 7 maanden zwangerschap al te vormen in de baarmoeder. Wanneer ze precies gaan doorkomen is ook al voorgeprogrammeerd.

Gemiddeld verschijnen de eerste tandjes wanneer een baby ongeveer 5 tot 6 maanden oud is. Soms komt het eerste tandje al door op 4 maanden, soms is dit later, op 8 maanden. Elk kind volgt zijn eigen ritme, maar in ieder geval moet het eerste tandje voor de eerste verjaardag verschijnen.

Wist je dat sommige baby's geboren worden met een of zelfs twee melktandjes? Maar dat is eerder uitzonderlijk! En als je baby op zijn eerste verjaardag nog steeds geen tandjes heeft, is dit niet per se zorgwekkend. Maar misschien kan een bezoekje aan de kinderarts je wel geruststellen.

En de andere tandjes?

  • Tussen 6 en 16 maanden verschijnen de 4 middelste en 4 zijsnijtanden; ze dienen om het voedsel te snijden.
  • Tussen 13 en 24 maanden verschijnen de 4 eerste maaltanden; ze dienen om voedingsmiddelen fijn te malen, te verbrijzelen.
  • Tussen 16 en 23 maanden verschijnen de 4 hoektanden; ze zijn heel stevig en dienen om voedingsmiddelen te verscheuren.
  • Tussen 23 en 33 maanden verschijnen de 4 overige maaltanden; deze zijn essentieel om te kauwen.

Je kind zal nu als een grote kunnen eten en zijn voedsel kauwen en malen.

De meeste melktanden komen in deze volgorde door. In tussentijd ontwikkelen zich ook de 32 definitieve tanden van je kind in zijn kaken. Tussen de 5 en 8 jaar zullen de melktandjes uitvallen en zullen ze geleidelijk aan verschijnen ... 

Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Kindertandpasta
4.31
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Kindertandpasta
4.31
Kopen
Dr. Brown's
Vingertop tandenborstel
3.98
Kopen
Dr. Brown's
Tandenborstel eerste tanden roze
6.80
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby