Babyboom
Babyboom
Zwanger

Borststuwing

2 min
Levering
Zwanger

Borststuwing

2 min
Éveil, Santé

Borstvoeding: stuwing

Wanneer de melkproductie bij borstvoeding na een paar dagen op gang begint te komen, zullen je borsten gespannen en zwaar aanvoelen. Dit is wat stuwing wordt genoemd.

Het gaat hier niet enkel om melkstuwing maar ook om bloedstuwing omdat de weefsels nu beter doorbloed worden. Je kan op dit moment ook last krijgen van pijn in de borsten, hoofpijn of een verhoogde lichaamstemperatuur. Deze ongemakken zijn gelukkig maar van tijdelijke duur.

Melkstuwing kan echter ook later voorkomen en wordt meestal veroorzaakt door een verschil tussen vraag en aanbod van moedermelk. Ook melkstuwing kan gepaard gaan met een aantal bijkomende ongemakken zoals koorts en erg gezwollen en pijnlijke borsten. Melkstuwing kan bovendien leiden tot een borstontsteking.

Door je baby zo snel mogelijk na de geboorte aan te leggen en hem daarna telkens op vraag te voeden, kan je melkstuwing voorkomen.

Enkele tips om stuwing bij borstvoeding te voorkomen

  • Draag steeds een goed passende beha. Een beha mag in geen geval te erg spannen.
  • Wissel regelmatig van houding tijdens het voeden.
  • Leg baby zo snel mogelijk na de geboorte en zo vaak mogelijk aan om de stuwing te verminderen. Je kan de baby beter op verzoek aanleggen dat op vaste tijdstippen.
  • Met een warme of een koude douche (of met warme of koude kompressen) kan je de pijn verzachten. Maak voor jezelf uit welke methode jij verkiest. In principe is het beter warmte te gebruiken voor het voeden en koude na het voeden.
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
2.88
Kopen
En nog meer ...
Levering