Babyboom
Babyboom
Baby

Borstvoeding: de tongriem

2 min
Borstvoeding
Baby

Borstvoeding: de tongriem

2 min
Éveil, Santé
Bij aanhapproblemen moet bijzondere aandacht naar het frenulum gaan. Het frenulum is een spiermembraan aan de onderkant van de tong waardoor de tong vastgehecht is aan de bodem van de mond.

Het frenulum of tongriempje kan te kort zijn om de tong vrij te laten bewegen of zich te ver naar boven bevinden, zodat de tong moeilijk naar boven of naar voren kan bewegen. Dit kan problemen opleveren om goed te zuigen. Men noemt dit ankyloglossia, tongue-tie of short lingual frenulum en het komt voor bij 0.02% tot 4,8% van de pasgeborenen, al naargelang het onderzoek en de gehanteerde definitie.

Wanneer de zuigeling niet in staat is om het topje van zijn tong verder dan de rand van de onderste tandenboog te brengen, verloopt de melktransfer minder efficiënt en kan de zuigeling de tepel beschadigen wanneer hij drinkt.

 

In dit geval is een frenotomie aangewezen. Dat is een chirurgische ingreep waarbij het tongriempje wordt geknipt of gelaserd. Meestal laat dit onmiddellijk na de ingreep al toe dat de zuigeling comfortabel en effectief kan drinken aan de borst.

Meer lezen?

Het boek ‘Borstvoeding, een praktische gids voor de zorgverlener’ biedt een neutraal en helder overzicht van borstvoeding. Het is een onmisbare wetenschappelijke bron voor alle zorgverleners die met jonge kinderen in contact komen.

 

 

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Mama Baas.

Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
Natracare
Maandverband Long Ultra + vl
3.39
Kopen
En nog meer ...
Borstvoeding