Heb ik een baby met corona? Bestaat er bij jou in het gezin een verdacht op het corona-virus ? Of hoest je kind nadat het in een risicozone of met een besmette persoon in contact was? Hou je baby dan thuis van de kinderopvang, ook als hij niet (erg) ziek is.
Tot nog toe is bekend dat kinderen, die besmet werden met het virus, minder ziek worden dan volwassenen. Men vermoedt dat dit komt doordat het coronavirus de longen aangrijpt, maar de longen van een kind nog niet uitgerijpt zijn.
Zolang als de algemene gezondheidstoestand van je baby in orde is, kan je je kind in huis houden. Is je baby ernstig ziek, neem dan contact op met je huisarts om te bepalen of je naar het ziekenhuis moet.
Het Universitaire Ziekenhuis van Amsterdam (UZA) zegt in een mededeling dat het niet duidelijk is op dit moment of het coronavirus kan worden overgedragen via borstvoeding.
Immuunstoffen worden via borstvoeding overgedragen van moeder naar kind. Als je als moeder een infectie hebt en antistoffen ontwikkelt, komen deze ook in de borstvoeding terecht en beschermen zo weer de baby. Volgens het UZA is er dan ook geen reden om de borstvoeding te staken bij een (verdenking op) een coronavirus-infectie.
Tijdens de eerste maanden van het leven in jouw baarmoeder wordt je baby beschermd door maternale antistoffen. De foetus bouwt een eigen immuunsysteem op vanaf de 14e week in de baarmoeder. Als de baby geboren wordt, is het de blootstelling van je kind aan de elementen buiten zijn lichaam die de rijping van het immuunsysteem mogelijk maken. Het duurt ongeveer 5 jaar voordat het immuunsysteem volgroeid is.
Moedermelk bevat antistoffen, eiwitten en immuuncellen. Deze stoffen bieden geen 100% bescherming, maar dragen bij tot de preventie van infecties bij kinderen. Ze bevorderen de rijping van het immuunsysteem. De antistoffen in de moedermelk helpen het immuunsysteem van de baby te vechten tegen ziektekiemen die diarree, verkoudheid, oorinfecties of luchtweginfecties veroorzaken. Pas op, moedermelk voorkomt bepaalde kinderziekten zoals mazelen en waterpokken niet.