Babyboom
Babyboom
Baby

Jouw borsten na borstvoeding

2 min
Speciaal voor Mama
Baby

Jouw borsten na borstvoeding

2 min
Éveil, Santé
<p>Krijg je hangende borsten na borstvoeding? Of worden je borsten kleiner als je stopt met borstvoeding? Wat zijn de voor -en nadelen voor je lichaam?

Jouw borsten na borstvoeding

Borstvoeding is steeds beschikbaar, om het even waar je je bent, op goede temperatuur en steriel. Het vereist geen voorbereiding, manipulatie noch steriliseertoestel, wat erg praktisch is. Moedermelk is bovendien gratis! Maar wat met jouw borsten na borstvoeding? Zijn ze dan nog steeds zo vol en mooi als voorheen, of  zullen je borsten “leeggezogen” worden en achterblijven als hangborsten?

De voordelen van borstvoeding voor je lichaam

Dankzij de baarmoederlijke weeën die het zuigen veroorzaakt, vindt de baarmoeder makkelijker haar normale positie en volume terug. Bovendien beschermt borstvoeding tegen postnatale bloedingen.

Een vrouw die borstvoeding geeft, verbruikt meer energie (ongeveer 800 bijkomende kcal per dag indien ze één liter melk moet produceren). Dit heeft tot gevolg dat ze de overtollige zwangerschapskilo's sneller kwijtraakt. De vetreserves die tijdens de zwangerschap werden aangelegd, worden door het zogen opgebruikt. Sneller slank dus door borstvoeding!

Dankzij borstvoeding heb je ook als moeder een zeer intens en bevoorrecht lichamelijk contact met je baby. De baby voelt zich goed en veilig bij dit lichamelijk contact, alsof hij terug in de moederbuik zit. Er groeit een sterke en intensieve affectieve band. Bovendien geeft borstvoeding de meeste moeders een gevoel van voldoening.

Vrouwen die minstens 3 maanden alleen maar borstvoeding geven, hebben minder kans op premenopauzale borstkanker en eierstokkanker.

Maar hoe zit het met jouw borsten na borstvoeding? 

In tegenstelling tot wat sommige vrouwen denken, beschadigt borstvoeding de borsten niet. Toch kan je het slap worden van je borsten niet voorkomen...

Je borsten verslappen als gevolg van de hormonale veranderingen in je lichaam tijdens de zwangerschap. Het geven van borstvoeding heeft daar nauwelijks effect op. Ook vrouwen die geen borstvoeding geven, hebben na hun zwangerschap slappere borsten dan daarvoor. Tijdens de zwangerschap ontwikkelt het klierweefsel in je borsten zich onder invloed van hormonen. Dit gebeurt als voorbereiding op de melkproductie na de bevalling. Veel vrouwen merken dit, doordat de borsten tijdens de zwangerschap pijnlijk of gespannen aan kunnen voelen. Ook kan de borstomvang toenemen. De plotse gewichtstoename en -afname doen de elasticiteit van de huid geen deugd en de zwaartekracht laat zich gelden. Sommige vrouwen hebben na hun bevalling plots ook kleinere borsten, waar ze vroeger met een volle boezem pronkten.

Wat kan je doen om hangborsten te voorkomen? 

Zorg ervoor dat je in je zwangerschap een hydraterende creme gebruikt. Gebruik geen beugelbeha maar investeer in een zwangerschaps-en borstvoedingsbeha.

Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
75%
MultiMam
Kompressen
8.89
Kopen
Medela
Moedermelkbewaarzakjes
10.99
Kopen
En nog meer ...
Speciaal voor Mama