Babyboom
Babyboom
Baby

Borstvoeding: tips

2 min
Speciaal voor Mama
Baby

Borstvoeding: tips

2 min
Éveil, Santé

- Leg de baby zo snel mogelijk na de bevalling en steeds binnen de vier uur aan de borst om een snelle melkproductie te bevorderen enerzijds en om de zuigreflex van de baby te onderhouden anderzijds. Deze reflex heeft zijn hoogtepunt bereikt op dit ogenblik, neemt af na zes uur en duikt pas na 48 uur opnieuw op.

  • Om correct te kunnen drinken moet baby het tepelhof (de donkere cirkelvormige zone rond de tepel) in zijn mond steken. Maak zijn neus vrij via een lichte vingerdruk aan weerszijden van de tepel zodat hij goed kan ademen tijdens het drinken.
  • Ideaal gezien wordt baby gevoed op vraag, wat een grote beschikbaarheid van de mama veronderstelt, die bij elke maaltijd aanwezig moet zijn, zowel overdag als 's nachts. Voor een goede stimulatie wordt de voeding afwisselend aan de rechterborst en de linkerborst begonnen en beide borsten worden bij elke maaltijd aan baby aangeboden. Laat je baby de eerste dagen niet meer dan vijf minuten aan elke borst drinken. Daarna kan het drinken aan elke kant 20 minuten in beslag nemen. De tepels zijn kwetsbaar en het is beter om ze bij het begin te sparen om kloven te voorkomen.
  • Je moet net als tijdens de zwangerschap gezond en evenwichtig eten en voedingsmiddelen kiezen die rijk zijn aan proteïnen en calcium. Het is geen geschikt ogenblik om een dieet te volgen omdat vermoeidheid rechtstreeks invloed heeft op de lactatie. De borstvoeding helpt trouwens om de overtollige kilo's van de zwangerschap te verliezen en dit dankzij de calorieën die gebruikt worden om de melk te produceren.
  • Indien baby inslaapt nadat hij aan één borst gezogen heeft, moet je hem zachtjes wekken door hem te verversen, door hem zijn "boertje" te laten doen en hem vervolgens de tweede borst aanbieden. Wees niet ongerust indien hij vast slaapt en onvoldoende gedronken heeft: hij haalt zijn schade wel in bij de volgende maaltijd.
  • Zitstand in een rustige omgeving lijkt de gemakkelijkste positie te zijn om baby te voeden. Het hoofdje van baby ligt in je arm met het gelaat naar de borst zodat hij zijn hoofd niet moet draaien, en het moet goed ondersteund worden. Baby moet de tepel alleen kunnen nemen. Ondersteun de arm waarop baby ligt met een kussen. Steek je pink zachtjes in baby's mond om de tepel uit zijn mond te halen.
  • Behoudens tegengesteld advies van je kinderarts moet je aanvulling met de fles vermijden om het goede verloop van de borstvoeding niet te hinderen. Indien baby meer melk nodig heeft, kun je je productie enkel opdrijven door hem vaker aan de borst te leggen (en door meer water te drinken) (Zie info over het lactatiemechanisme).
  • Je kan je baby zolang borstvoeding geven als je wil. Rond vier of vijf maanden geeft de pediater je tips voor de geleidelijke invoering van fruit en groenten in zijn voeding, omdat melk op deze leeftijd niet meer volstaat. Wat niet wegneemt dat je 's morgens en 's avonds borstvoeding kunt blijven geven en de borstvoeding kunt voortzetten terwijl je je beroepsactiviteiten opnieuw opneemt. Je zal 's morgens en 's avonds meer melk hebben indien je de melk in de loop van de dag één- of tweemaal afkolft.
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
80%
MultiMam
Kompressen
9.51
Kopen
Medela
Moedermelkbewaarzakjes
10.99
Kopen
En nog meer ...
Speciaal voor Mama