Babyboom
Babyboom
Zwanger

De CTG

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

De CTG

2 min
Éveil, Santé

De monitor zorgt voor de elektronische registratie van de hartslag van de baby. Een monitor is een modern elektronisch meetapparaat waarmee artsen het gedrag van de baby tijdens de bevalling kunnen opvolgen. Deze geavanceerde techniek wordt ook CTG genoemd. CTG staat voor cardiotocografie.

Deze moderne techniek is volgens artsen noodzakelijk omdat de traditionele controle, die eruit bestaat de harttonen van de baby tussen het begin en het einde van de bevalling te beluisteren met een houten stethoscoop, niet altijd toereikend is gebleken.

Er bestaan 2 soorten elektronische monitoren, namelijk een inwendige en een uitwendige:

  • De uitwendige monitor kan al in een vroeg stadium van de bevalling gebruikt worden om de weeën (de duur ervan, het ritme, de intensiteit) en de hartslag van de baby te registreren. Deze monitor wordt ook soms tijdens de zwangerschap gebruikt om het welzijn van de baby te controleren.
  • De inwendige monitor is nauwkeuriger maar wordt niet systematisch gebruikt. Er worden in dit geval banden om de buik van de moeder gelegd en er wordt een kleine elektrode op het hoofd van de baby bevestigd (via een klein gaatje dat in de huid gemaakt wordt). De hartslag van de baby kan zo gecontroleerd worden door elektrisch contact. De resultaten van de meting kunnen op papier afgedrukt worden en zijn ook zichtbaar op een beeldscherm.

Dankzij de monitor is het ook mogelijk om afwijkingen op te sporen en dus te achterhalen of de baby een of ander probleem heeft. In dit geval kan het spontane ritme van de bevalling dadelijk onderbroken worden en kan de baby met keizersnede geboren worden.

Het geavanceerde meetmateriaal wordt tegenwoordig bijna systematisch gebruikt. Op het moment dat je al die apparaten ziet staan, zou je dat wel eens kunnen afschrikken. Daar is echter geen reden toe want zo wordt je bevalling alleen maar beter opgevolgd.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
14.07
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
14.07
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen