Babyboom
Babyboom
Zwanger

De eerste keer rechtstaan na een keizersnede

2 min
Levering
Zwanger

De eerste keer rechtstaan na een keizersnede

2 min
Éveil, Santé
Je hebt - verwacht of onverwacht - een keizersnede ondergaan in plaats van een natuurlijke geboorte. En dan vraagt men je, een dag na je ingreep, al op te staan. Is dat niet wat overdreven? Je hebt nog zoveel pijn na de geboorte!

Een keizersnede is geen gemakkelijke ingreep. De baby wordt dan via de buikwand ‘geboren’ in tegenstelling tot bij een natuurlijke geboorte. De operatie duurt kort: van een half uur tot een uur. De eerste keer rechtstaan na een keizersnede is zwaar en pijnlijk.

Hoe werkt een keizersnede?

Bij een keizersnede wordt er meestal een horizontale snede in de buikwand gemaakt en een verticale in de baarmoeder. De huid wordt ook horizontaal geopend met een zogenoemde bikinisnede, waarna alle onderliggende lagen meestal stomp worden verwijd (zonder snijden) en de buikspieren aan de kant worden geduwd.

Je buikspieren worden dus niet doorgesneden bij een 'normale keizersnede', zoals vaak wordt beweerd. Vervolgens wordt de buikholte geopend en er wordt een horizontale incisie in de baarmoeder gemaakt. Zo kan de baby uit de buik worden gehaald, waarna de navelstreng wordt doorgeknipt. De placenta wordt verwijderd en de moeder krijgt een antibioticum en een middel dat de baarmoeder doet samentrekken.

Opstaan na de keizersnede

Om circulatiestoornissen na de ingreep te voorkomen, zal men je wellicht binnen de 24 uren na de keizersnede vragen om recht te gaan staan. Je zal dit waarschijnlijk als moeilijk ervaren. Daarom enkele tips om de eerste keer rechtstaan na de keizersnede te vergemakkelijken:

  • Je moet beslist begeleid en ondersteund worden door één of twee verpleegsters. Zij moeten er trouwens ook voor zorgen dat de buisjes die eventueel nog aangebracht zijn je niet hinderen tijdens je verplaatsing.
  • Begin met rechtop te gaan zitten volgens de hierboven beschreven methode. Ga zitten op de rand van het bed met de voeten op de grond (als je een in hoogte verstelbaar bed hebt) of op een voetbankje. Kom rechtop door je te steunen op je armen, en kijk niet naar de vloer.
  • Kruis een arm, die ondersteund wordt door een verpleegster, over de buik om het litteken wat steun te geven terwijl je je eerste stappen zet.
  • Je houding moet zo goed mogelijk gestrekt zijn. De meeste vrouwen maken hun eerste wandeling zowat dubbel geplooid... - Als je een kramp krijgt moet je steun zoeken bij de verpleegster en de ogen sluiten om je helemaal te concentreren op je ademhaling.
  • Na je korte wandeling kom je "op handen en voeten" weer in bed.

Tweede dag na de keizersnede

De tweede dag na de keizersnede is meestal de moeilijkste omdat dan de spijsvertering vaak op een pijnlijke manier weer op gang komt. Probeer evenwel zo veel mogelijk te wandelen en probeer je lichaam daarbij goed rechtop te houden. Hoe meer beweging je hebt, hoe sneller het litteken zal genezen.

Laat je familie veel vers fruit meebrengen. Hoe meer fruit je eet, hoe beter je spijsvertering loopt. Het eten in het ziekenhuis is niet altijd daarop afgestemd en veroorzaakt vaak een opgeblazen gevoel. Met wat pruimen en mandarijnen voel jij je snel weer beter.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering