Babyboom
Babyboom
Baby

Auw, daar zijn de eerste tandjes van je baby!

3 min
Gezondheid van de baby
Baby

Auw, daar zijn de eerste tandjes van je baby!

3 min
Éveil, Santé
<p>Vanaf wanneer poets je de tanden van je baby? Hoe onderhoud ik het gebit van mijn tegenspartelende peuter? Tips vind je hier!

Wanneer je baby ongeveer zes maanden oud is beginnen stilaan zijn eerste tandjes door te komen. Eigenlijk waren ze al onderhuids aanwezig van bij de geboorte, maar nu willen ook zij het daglicht tegemoet en beginnen ze vervelend tegen je baby’s tandvlees aan te drukken om zich een weg naar buiten te banen.

Vanzelfsprekend is dit niet zo een aangename periode waar jij en je baby toch door zullen moeten. Hier vindt je een aantal tips om deze periode wat aangenamer te maken voor je baby en ook hoe je daarna zijn tandjes moet verzorgen.

Auw, daar zijn de eerste tandjes van je baby

Wanneer je baby’s tandjes beginnen te groeien kan het zijn dat hij hierdoor wat onrustiger slaapt. Ook is je baby’s tandvlees gezwollen en rood. In sommige gevallen gaat het krijgen van melktandjes ook gepaard met een lichte temperatuursverhoging van het lichaam en diarree.

Om je baby’s pijn te verzachten zijn er allerlei middeltjes te koop bij de apotheker. Deze middeltjes kunnen een tijdelijke oplossing bieden maar zullen helaas geen wonderen verrichten. Probeer eerst en vooral je baby’s pijn te verzachten door zelf af en toe zijn tandvlees te masseren. Dit doe je door met een schone vinger zachtjes op de pijnlijke plek te wrijven. Je kunt eventueel ook gebruik maken van een vingerling of vingercondoom. Dit is een soort rubbertje dat je over je vinger kan schuiven. Deze vingerlingen zijn te koop online, bij de apotheker en in sommige supermarkten. Ook een bijtring kan een oplossing bieden tegen pijnlijk tandvlees.

Als je baby, ondanks al je moeite, toch ontroostbaar blijkt kan je beroep doen op één van de middeltjes van de apotheker. Zorg er wel voor dat het middeltje suikervrij is zodat je baby’s beginnende gebit zeker niet aangetast wordt.

Vanaf wanneer begin je met het poetsen van de tanden van je baby?

Vanaf je baby’s eerste tandje kan er zich tandplak beginnen vormen. Daarom is het zeer belangrijk om al vanaf het eerste tandje elke dag zo een tweetal minuutjes grondig te poetsen. Aangepaste tandenborstels voor baby’s zijn te koop bij de apotheker en in de supermarkt. Deze tandenborstels werden ontworpen met speciale aandacht voor de baby’s beginnende tandjes. In het begin kan je de baby’s tandjes echter ook poetsen met je vingers. Ook hier kan de vingerling weer van pas komen. Koop ook steeds tandpasta die aangepast is aan het gebit van baby’s en jonge kinderen en gebruik zeker niet teveel tandpasta. In het boek ‘Moeders’ geeft men hierover een handige tip: baseer je voor de juiste hoeveelheid tandpasta steeds op de grootte van de pinknagel van je kind. De tandjes van je baby poets je ook best wanneer hij achterover ligt op de luiertafel. Dan kan je makkelijker in zijn mond kijken.

Tegenstribbelen bij het tandenpoetsen?

Vanaf ongeveer twee jaarkunnen kinderen ook al eens beginnen tegenstribbelen bij het tanden poetsen. Zeer vervelend als ouder, maar hier zijn wel wat oplossingen voor.

Je kunt proberen je kind zijn hoofd stil te houden door het tussen je arm en borst te klemmen tijdens het poetsen, maar effectiever is echter de zachtere aanpak.

Probeer eerst en vooral je kind duidelijk te maken waarom het zo belangrijk is dat zijn tandjes gepoetst worden. Omdat jongere kinderen dit niet altijd even goed beseffen kan je het ook wat speelser aanpakken. Je kunt bijvoorbeeld aan elke tand een naam geven. Zo zorg je er ook voor dat er geen tand wordt overgeslagen tijdens het poetsen. Deze leuke tip vonden we op www.poetsjetanden.be. Op deze website vindt je allerlei leuke tips om het tanden poetsen aangenamer te maken. Ook kan je hier een tandencontract maken, een tand-o-meter afdrukken en leuke spelletjes spelen. Neem zeker eens een kijkje!

Vanaf drie jaar willen de meeste kinderen zelf hun tanden beginnen poetsen. Op deze leeftijd zijn ze echter nog niet in staat om hun tanden goed te poetsen. Geef ze dus steeds aanwijzingen bij het poetsen en neem het op het einde zelf nog eventjes over. Pas vanaf tien jaar kunnen kinderen hun tanden op eigen houtje goed onderhouden.

Vanaf wanneer ga je op bezoek bij de tandarts met je kind?

Vanaf twee jaar ga je op bezoek bij de tandarts. Lees hier hoe jij je kind op dat bezoek kan voorbereiden en welke tandenborstel en tandpasta je tot dan voor je baby kiest!

Meer informatie over tanden poetsen en dergelijk kan je vinden in het boek ‘Moeders. Voor kinderen van 0 tot 12 jaar’ (Uitgeverij MoMedia. Dit boek is onder andere te koop bij ‘de kleine zebra’ voor €12.95.

Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Kindertandpasta
4.31
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Kindertandpasta
4.31
Kopen
Dr. Brown's
Vingertop tandenborstel
3.98
Kopen
Dr. Brown's
Tandenborstel eerste tanden roze
6.80
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby