Babyboom
Babyboom
Zwanger

De eigenlijke bevalling

2 min
Levering
Zwanger

De eigenlijke bevalling

2 min
Éveil, Santé

De uitdrijving is de tweede fase van de bevalling die 30 minuten tot 1 uur kan duren.

Deze fase wordt gekenmerkt door weeën die:

  • elkaar steeds sneller opvolgen: om de 2 minuten
  • steeds langer duren: ze duren bijna 1 minuut

Als je een ruggenprik gevraagd heb, zal je op dit moment geen hevige pijn voelen, enkel een ongemakkelijk gevoel. Blijf in deze fase diep ademen om je baby van genoeg zuurstof te voorzien.

Tijdens deze fase zal de medische ploeg je helpen om ervoor te zeggen dat je op het goede moment perst (d.w.z. tijdens de wee). Men spreekt hier van het bekende ‘inademen, blokkeren, persen'. Als je de wee voelt, adem dat met gesloten mond diep in. Je middenrif zou dan moeten dalen. Blokkeer dan even je adem. Span daarna je buikspieren op om zo hard mogelijk tegen je baby te duwen. Probeer op dit moment zeer zachtjes uit te ademen, alsof je een kaars probeert uit te blazen.

Als dit allemaal nogal ingewikkeld klinkt, maak je dan zeker geen zorgen. De verpleegster zal je helpen om een zo efficiënt mogelijk ademhalingsritme te vinden. Zij zal de doorgang van de baby ook bevorderen door met de palm van haar handen druk uit te oefen op het bovenste deel van je baarmoeder. Zij zal daarvoor de instructies opvolgen van de gynaecoloog die de doorgang van de baby controleert.

Eens een wee voorbij is, adem dan eens diep in en uit. Probeer tussen 2 weeën te ontspannen en terug normaal te ademen om terug op krachten te komen.

Je zal zien dat je het prettig zal vinden in deze fase dat je mag toegeven aan je onweerstaanbare persdrang. Doordat je baby op je bekkenbodemspieren drukt, voel je die drang automatisch. De neiging tot persen wordt wel eens verward met het gevoel dat je stoelgang moet hebben. Dat is heel normaal omdat de druk van je baby op het rectum dezelfde receptoren stimuleert. Als je behoefte hebt aan stoelgang, moet je dat zeker niet tegenhouden. De verpleegster zal er op een discrete manier voor zorgen dat het verwijderd wordt. Als dit idee je afschrikt, kan je een laxerend middel gebruiken om je darmen leeg te maken voor je naar de kraamkliniek gaat.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
2.88
Kopen
En nog meer ...
Levering