Je moet weten dat er ook een aantal gevolgen kunnen zijn van een epidurale verdoving of ruggenprik. Sommige daarvan kunnen al voor de bevalling achterhaald worden: gevoeligheid van de huid, misvorming van de ruggengraat, allergische reactie op het gebruikte verdovend middel, neurologische aandoeningen of bloedstollingproblemen.
Andere gevolgen/contra-indicaties komen echter pas tijdens de bevalling aan het licht: de baby die eronder lijdt, bloedingen, belangrijke verandering van bloeddruk of koorts bij de moeder.
Je vraagt je waarschijnlijk af of de epidurale verdoving gevaarlijk kan zijn voor je baby of voor jezelf. Omdat een ruggenprik momenteel een veel voorkomende praktijk is in de verloskunde, heb je echter niks te vrezen. Je baby loopt geen enkel risico, omdat het slechts om een lokale anesthesie gaat die nauwelijks in het bloed van de moeder terechtkomt.
Voor de moeder kan de epidurale anesthesie wel meer ongemakken met zich meebrengen maar er is daarom geen sprake van risico's. De moeder kan namelijk last krijgen van duizeligheid of hoofdpijn maar dat is van voorbijgaande aard. Na 2 of 3 dagen voel je er niks meer van. Sommige vrouwen hebben de eerste uren na de bevalling ook last van rugpijn of van een onaangenaam gevoel in de benen.
De epidurale anesthesie heeft een invloed op de bevalling; in die zin dat het de duur van de bevalling in het algemeen vermindert en dat het de bevalling vereenvoudigt. Dat is natuurlijk ook goed voor de baby. Bovendien is er geen bijkomende anesthesie nodig op het moment dat een keizersnede eventueel noodzakelijk blijkt in de uitdrijvingsfase.
Voor het slagen van de epidurale anesthesie speelt de kwaliteit van de anesthesist ook een rol. Spreek er dus zeker over met je gynaecoloog voor de bevalling.
Alle vrouwen hebben recht op epidurale anesthesie (behalve in geval van medische contra-indicaties) want het wordt in alle gevallen terugbetaald.
Hoe dan ook, de keuze is aan jou en enkel aan jou om al dan niet een ruggenprik te vragen. Want misschien kan jij de pijn van de weeën goed verdragen? Het eenvoudige feit dat men weet dat er iets bestaat om je pijn te verzachten, is meestal al een hele opluchting.
Lees hier hoe een ruggenprik wordt toegediend.