Babyboom
Babyboom
Zwanger

De luteale fase

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

De luteale fase

2 min
Éveil, Santé
<p>De luteale fase, of de fase waarin de baarmoeder zich klaarmaakt voor de mogelijke innesteling van een bevruchte eicel, duurt 12 à 14 dagen. Hoe deze fase verloopt, hangt af van het feit of de eicel al dan niet bevrucht wordt.

 

De eicel wordt niet bevrucht

Zodra het rijpe eiblaasje (=follikel) openbarst, vult deze holte zich met bloed. De cellen van de follikelwand dringen de met bloed gevulde holte binnen en beladen zich met een gele kleurstof. Op die manier ontstaat het gele lichaam of corpus luteum dat het geslachtshormoon progesteron aanmaakt.

Indien de eicel niet bevrucht is, stopt het gele lichaam met de afscheiding van progesteron en verschrompelt het. Deze plotselinge daling van de hoeveelheid geslachtshormonen in het bloed veroorzaakt kleine samentrekkingen van de bloedvaten van het baarmoederslijmvlies die op hun beurt leiden tot de menstruatie.

De eicel wordt bevrucht

Bevruchting vindt plaats wanneer een zaadcel de rijpe eicel ontmoet en binnendringt. De nieuwe bevruchte eicel die uit deze samensmelting voorkomt heet zygote. Het is op dit precieze moment van samensmelting dat een nieuw leven begint. De zygote, m.a.w. de nieuwe levende cel, beschikt dus over alle mogelijkheden om zich te ontwikkelen tot een nieuw levend wezen.

De chromosomen van vader en moeder, die de genetische informatie dragen en zich in deze cel bevinden bepalen nu al alle genetische kenmerken van de toekomstige baby. Alles ligt dus al vast en hoeft ‘alleen nog maar' tot ontwikkeling te komen. Er kan nu niets meer aan de genetische kenmerken veranderd worden.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen