Babyboom
Babyboom
Zwanger

De ontwikkeling van de zintuigen bij baby in de baarmoeder: het ontwaken van de zintuigen

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

De ontwikkeling van de zintuigen bij baby in de baarmoeder: het ontwaken van de zintuigen

2 min
Éveil, Santé
Nog in de baarmoeder van mama is er al een ontwikkeling bij baby en ontdekt hij de vijf zintuigen: proeven, ruiken, voelen, horen en zelfs zien!

Tijdens de zwangerschap verandert de baby en groeit elke dag een beetje. Langzaam zullen de zintuigen zich verder ontwikkelen.

Vanaf de 3e maand eindigt de embryonale fase. Het embryo wordt officieel een foetus! De verschillende organen zijn aanwezig.  Maar dat neemt niet weg dat er nog een lang rijpingsproces nodig is. De nieren of de hersenen zullen zich bijvoorbeeld blijven ontwikkelen. Baby heeft zijn negen maanden nodig om te groeien! Maar al in dit stadium beginnen bepaalde organen te functioneren en beetje bij beetje zal  baby bepaalde zintuigen ontwikkelen.

Ontwikkeling van de zintuigen : Het gevoel van aanraking

De tastzin manifesteert zich al na enkele weken met de druk van het vruchtwater op de huid van de baby. De receptoren verschijnen eerst naast zijn mond en vermenigvuldigen zich over zijn hele gezicht, op zijn handen, voeten en vingers. Bovendien reageert de baby op liefkozingen. Baby's zuigen zelfs op hun duimen, aaien hun gezicht en spelen met de navelstreng. Met weinig druk met je handen op je buik kun je contact maken met de baby.

Tussen de 3e en 5e maand, zelfs als de huid nog erg dun is, zijn zowel op de vingers als op de rest van het lichaam de gevoeligheidsreceptoren van de huid aanwezig.

Het gevoel van smaak en geur

Smaak en geur zijn nauw met elkaar verbonden. Bij de foetus worden de reukreceptoren tussen de 8e en 11e week van de zwangerschap geplaatst. En rond de 12e week van de zwangerschap verschijnen smaakreceptoren. Het smaakapparaat werkt! Deze nieuwigheid betekent dat baby kan proeven, hoewel hij tot nu toe alleen vertrouwd kan raken met de smaak van vruchtwater. Wat je eet als je zwanger bent, zal zeker de smaak van de baby in haar leven beïnvloeden!

Ontwikkeling van de zintuigen : Het gehoor

Aan het einde van de 6e maand zijn de oren van de baby operationeel! Baby is dan gevoelig voor geluid. Hij hoort stemmen, muziek, geroezemoes van het dagelijks leven. Als een geluid luider dan een ander hem verrast, kan hij springen om zijn verbazing te tonen. Bepaalde geluiden zullen hem kalmeren: zachte muziek, ontspannende geluiden, kalmerende woorden... Deze geluiden kunnen hem na zijn geboorte weer troost bieden.

Het gezichtsvermogen

Na 7 maanden zwangerschap kunnen de ogen van de foetus opengaan. Het zicht is één van de laatste zintuigen die zich ontwikkelt en zal zich na de geboorte blijven verfijnen. Ondertussen onderscheidt hij vaag schaduwen en licht, als er een sterk licht op mama's buik schijnt! Maar in de meeste gevallen kan het zicht in het donker van de baarmoeder niet veel worden gestimuleerd. Na de geboorte duurt het enkele maanden voordat de baby zijn zicht heeft verfijnd.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen