Babyboom
Babyboom
Zwanger

Nekplooimeting resultaten

3 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Nekplooimeting resultaten

3 min
Éveil, Santé
<p>De resultaten van de nekplooimeting bij mijn baby blijken niet zo goed te zijn.; Krijg ik nu een kindje met een handicap? Wat kan ik doen?

<p>;

De nekplooimeting is een van de eerste onderzoeken. Wat doe je als de resultaten niet binnen de verwachtingen vallen?

Een van de eerste onderzoeken bij de vrouwenarts als je zwanger bent, is je nekplooimeting. Je bent dan minimum 12 weken zwanger en het grootste risico op een miskraam lijkt verdwenen. Je bent dan ook echt verbaasd als de dokter je vertelt dat je nekplooimeting een negatief resultaat toont. Wat wil dat zeggen? En moet je nu echt ongerust zijn?

De nekplooimeting

De nekplooimeting is een echografisch onderzoek, tussen de 11e en 14e week van jouw zwangerschap, waarbij de dikte van de nekplooi wordt gemeten.

De plooi die je op de echo ziet is geen echte huidplooi, maar een tijdelijke ophoping van vocht onder de huid. Na 14 weken verdwijnt het vocht en kan de nekplooimeting niet meer plaatsvinden.

Een negatief resultaat in je nekplooimeting

Met een negatief resultaat in je nekplooimeting wordt bedoeld dat de nekplooi groter is dan 3 mm, wat als normaal beschouwd wordt. Een verdikte nekplooi kan duiden op een chromosoomafwijking, waarvan het syndroom van Down de meest voorkomende is. Ook kan sprake zijn van een hartafwijking.

Bij de risicoinschatting op de ziekte van Down wordt de nekplooimeting samen met de uitslagen van een bloedtest (combinatietest) en de leeftijd van de moeder omgezet tot een individuele risicoinschatting.Een hoger risico betekent nochthans niet dat je kind ziek is; enkel dat er een verhoogde kans is!

Het resultaat van mijn nekplooimeting is slecht. Wat nu?

Hoe groter je nekplooi is, hoe groter de kans dat er wat fout is. Maar laat je niet meteen ongerust maken! Jouw gynaecoloog weet perfect wat er nu moet gebeuren.

Verdere onderzoeken kunnen de kansberekening verbeteren en kunnen een zicht geven op afwijkingen of handicaps. Jouw arts geeft je meer uitleg over de vlokkentest of de vruchtwaterpunctie.

Uit onderzoek is gebleken dat tussen de 60 en 70% van de foetussen, waar bij een eerste onderzoek een verdikte nekplooi werd vastgesteld, na vervolgonderzoek toch geen Down syndroom hadden. Dus op de 100 keer dat er een verdikte nekplooi wordt gevonden, blijken tussen de 60 en 70 foetussen het syndroom van Down uiteindelijk toch niet te hebben. Anderzijds, wordt ongeveer 70% van de kinderen met het syndroom van Down opgespoord als er een nekplooimeting wordt verricht.

Wacht de resultaten van verdere onderzoeken af voor jij je ongerust maakt!

Praat met andere mama's over hun ervaringen

Romina (33) is 12 weken zwanger van haar eerste kindje. Haar nekplooimeting was niet goed. De arts stelde een nekplooi van 3,5 mm vast, wat boven het gemiddelde ligt. Romina is helemaal van de kaart als ze ons schrijft.

Via het Forum kwam ze in contact met Barbara (42). Zij was 29 weken zwanger op het ogenblik dat haar bloedtest niet goed was en ook de nekplooimeting een veel te hoog resultaat toonde. Barbara werd meteen doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een vlokkentest. Het wachten was een hel. Maar uiteindelijk bleek alles in orde.

In het Forum van Babyboom kan je andere mama's om raad vragen of je kan er hun ervaringen met de nekplooimeting nalezen. Je kan contact opnemen met vrouwen die hetzelfde doormaken en die met dezelfde angst te maken hadden. Door je verdriet en angst met anderen te delen, door van anderen te horen dat een risico nog niet wil zeggen dat er ook werkelijk wat fout is met je kindje gaat het heel wat bijna-mama's meteen beter!

Blijf vooral rustig, praat met je arts en met anderen en wacht op de resultaten van je volgende onderzoeken.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen