Babyboom
Babyboom
Zwanger

De ruggenprik of epidurale verdoving: voor- en nadelen

2 min
Levering
Zwanger

De ruggenprik of epidurale verdoving: voor- en nadelen

2 min
Éveil, Santé
<p>De ruggenprik of epidurale verdoving is tegenwoordig de enige manier om je bevalling pijnloos, maar bewust door te maken. Deze methode wordt dan ook als een belangrijke doorbraak beschouwd in het domein van de pijnbestrijding.

Wat is de ruggenprik of epidurale verdoving?

Je krijgt epidurale verdoving of anesthesie toegediend vanaf 3 cm ontsluiting tot 10 cm ontsluiting op voorwaarde dat het hoofdje van de baby nog niet is ingedaald in het bekken.

Je moet dan met een bolle rug op de rand van het bed gaan zitten en de anesthesist zal de verdovende vloeistof tussen de 3de en 4de ruggenwervel inspuiten. Een kwartiertje later is je onderlichaam door de ruggenprik pijnvrij en voel je geen weeën meer.

Zodra effect van het product uitgewerkt is , kan een tweede of derde dosis worden toegediend via het catheter. In sommige kraamklinieken wordt er een pompje op de catheter geplaatst die je toelaat om zelf te regelen om welk moment je een volgende dosis wil krijgen.

Voordelen ruggenprik

Het voordeel van dit type anesthesie is dat de pijn van de weeën volledig weggenomen wordt (het onderlichaam is pijnvrij) terwijl andere methodes enkel de scherpe kanten van de pijn wegnemen. Bovendien kan de moeder de bevalling bewust meemaken en zo volop van de geboorte genieten. Het is dus niet verwonderlijk dat deze methode op veel succes kan rekenen.

Nadelen epidurale verdoving

Het is wel vermeldenswaardig dat deze vorm van anesthesie de persdrang van de aanstaande moeder vermindert. Bijgevolg heeft het gebruik van de ruggenprik het aantal instrumentele verlossingen (bijvoorbeeld met behulp van verlostang) opmerkelijk verhoogd.

Een goede voorbereiding op de bevalling is noodzakelijk als je kiest voor epidurale verdoving.

Om dit te vermijden, is een goede voorbereiding op de bevalling onontbeerlijk. Met een goede voorbereiding kan je je op dat moment immers op je geheugen baseren en niet op wat je voelt. Concreet betekent dit dat je wel zal moeten persen maar dat je niet zal voelen wat je doet.

Zodra de bevalling achter de rug is, zal je na 6 uur eens mogen opstaan. Je zal dan geholpen en ondersteund worden om je reacties te testen.

Meer lezen?

Wat zijn de gevolgen van epidurale verdoving of ruggenprik?

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering