Moedermelk bestaat voor 90% uit water en is rijk aan:
Verder bevat de moedermelk werkelijk alle voedingselementen die baby nodig heeft en dit in een evenwichtige verhouding.
Dankzij de talrijke witte bloedlichaampjes heeft hij verder een verdedigende functie tegen verschillende kiemen die aansprakelijk zijn voor bijvoorbeeld oorontstekingen en verkoudheden. We vinden er heel wat anti-virale antilichamen en ook specifieke antilichamen (onder meer tegen streptokokken) in terug.
Moedermelk verlengt de periode van natuurlijke immuniteit tegen verschillende andere ziekten en helpt bij de strijd tegen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor gastro-enteritis en dit meer bepaald door de ontwikkeling van bepaalde andere darmbacteriën (lactobacillus bifidus) te stimuleren. De stoelgang van een baby die borstvoeding krijgt, is goudgeel en heel vloeibaar, zonder dat er daarom sprake is van diarree.
Moedermelk biedt ook bescherming tegen allergieën, meer bepaald allergieën voor uiteenlopende externe proteïnen die via kunstmatige voeding in het lichaam worden ingevoerd. Er bestaat geen intolerantie ten opzichte van moedermelk, behalve in uitzonderlijke gevallen van intolerantie voor lactose.
De natuur zit zo goed in elkaar dat de samenstelling van de moedermelk schommelt in functie van de leeftijd en de behoeften van je baby. Zo kunnen we drie "types" melk onderscheiden:
Een vrouw die voortijdig bevallen is, produceert een andere melk dan een vrouw die tijdig bevallen is; deze is aangepast aan de vroeggeborene.
Moedermelk verandert van kleur en stevigheid, zijn samenstelling verandert gedurende eenzelfde voeding: zo is hij bijvoorbeeld heel vloeiend in het begin (doorzichtig en eventueel lichtjes blauw) en wordt geleidelijk vaster (hij wordt dikker en wit of geel) terwijl het gehalte aan lipiden stijgt en uiteindelijk vier maal hoger is dan bij het begin van de voeding. Dit leidt bij de baby tot een gevoel van verzadiging en regelt zijn honger. Baby drinkt de hoeveelheid melk die hij nodig heeft. De melk verandert ook in functie van de ogenblikken van de dag: het gehalte aan lipiden overdag en 's nachts verschillen bijvoorbeeld.
Ondanks alle vooruitgang die reeds geboekt werd in de fabricatie van kunstmatige melk, blijft moedermelk het beste voor uw baby.