Babyboom
Babyboom
Baby

De samenstelling van de moedermelk

2 min
Voeding
Baby

De samenstelling van de moedermelk

2 min
Éveil, Santé

Moedermelk bestaat voor 90% uit water en is rijk aan:

  • proteïnen met hoge voedingswaarde
  • vitaminen (behalve vitamine K die in het algemeen als complement gegeven wordt omwille van zijn belangrijke rol in de coagulatie, die bloedingen voorkomt)
  • lipiden (hoofdzakelijk poly-onverzadigde vetzuren waaronder linolzuur dat meewerkt aan de vorming van de hersenen)
  • minerale zouten
  • suiker

Verder bevat de moedermelk werkelijk alle voedingselementen die baby nodig heeft en dit in een evenwichtige verhouding.

Dankzij de talrijke witte bloedlichaampjes heeft hij verder een verdedigende functie tegen verschillende kiemen die aansprakelijk zijn voor bijvoorbeeld oorontstekingen en verkoudheden. We vinden er heel wat anti-virale antilichamen en ook specifieke antilichamen (onder meer tegen streptokokken) in terug.

Moedermelk verlengt de periode van natuurlijke immuniteit tegen verschillende andere ziekten en helpt bij de strijd tegen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor gastro-enteritis en dit meer bepaald door de ontwikkeling van bepaalde andere darmbacteriën (lactobacillus bifidus) te stimuleren. De stoelgang van een baby die borstvoeding krijgt, is goudgeel en heel vloeibaar, zonder dat er daarom sprake is van diarree.

Moedermelk biedt ook bescherming tegen allergieën, meer bepaald allergieën voor uiteenlopende externe proteïnen die via kunstmatige voeding in het lichaam worden ingevoerd. Er bestaat geen intolerantie ten opzichte van moedermelk, behalve in uitzonderlijke gevallen van intolerantie voor lactose.

De natuur zit zo goed in elkaar dat de samenstelling van de moedermelk schommelt in functie van de leeftijd en de behoeften van je baby. Zo kunnen we drie "types" melk onderscheiden:

  • Colostrum: het gaat om een dikke en geelachtige vloeistof, rijker in infectiewerende substanties dan de moedermelk die later geproduceerd wordt. Hij beschermt de pasgeborene die tijdens de eerste levensdagen uiterst kwetsbaar is, nog beter en zijn laxatieve werking helpt bij de eerste stoelgang (meconium). Hij wordt van de eerste tot de zesde levensdag van je baby gemaakt.
  • Overgangsmelk: wordt van de zesde tot de veertiende dag geproduceerd.
  • Rijpe melk wordt geproduceerd vanaf de vijftiende dag.

Een vrouw die voortijdig bevallen is, produceert een andere melk dan een vrouw die tijdig bevallen is; deze is aangepast aan de vroeggeborene.

Moedermelk verandert van kleur en stevigheid, zijn samenstelling verandert gedurende eenzelfde voeding: zo is hij bijvoorbeeld heel vloeiend in het begin (doorzichtig en eventueel lichtjes blauw) en wordt geleidelijk vaster (hij wordt dikker en wit of geel) terwijl het gehalte aan lipiden stijgt en uiteindelijk vier maal hoger is dan bij het begin van de voeding. Dit leidt bij de baby tot een gevoel van verzadiging en regelt zijn honger. Baby drinkt de hoeveelheid melk die hij nodig heeft. De melk verandert ook in functie van de ogenblikken van de dag: het gehalte aan lipiden overdag en 's nachts verschillen bijvoorbeeld.

Ondanks alle vooruitgang die reeds geboekt werd in de fabricatie van kunstmatige melk, blijft moedermelk het beste voor uw baby.

Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Borstvoedingsthee
4.30
Kopen
80%
MultiMam
Kompressen
9.51
Kopen
Medela
Moedermelkbewaarzakjes
10.99
Kopen
En nog meer ...
Voeding