Babyboom
Babyboom
Baby

De tongriem bij baby’s

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

De tongriem bij baby’s

2 min
Éveil, Santé
De tongriem bij baby's : ;wat is het en waarvoor dient het? Moet een operatie overwogen worden als deze te kort is? Wij informeren je hier over het onderwerp.

De tongriem : wat is dat?

Het tongfrenulum (ook wel het linguale frenulum genoemd), verwijst naar het fibreuze membraan dat de tong verbindt met de mondbodem en de kaakbotten.

Het speelt een belangrijke rol voor de beweeglijkheid van de tong, vooral tijdens het slikken en voor het doorslikken van voedsel.

Een te korte riem

Ongeveer 4-10% van de baby's wordt geboren met een te kort tongriempje. Deze anomalie kan nadelen hebben.

Gevolgen voor het kind

Sommige baby's hebben moeite met borstvoeding en zuigen. In dit geval is het voor hen moeilijk om een ​​goede grip op de tepel van hun moeder te krijgen.

Als ze niet goed zuigen omdat ze te hard moeten proberen om de zuigkracht vast te houden, kan dit hun groei en gewichtstoename beïnvloeden.

Een te kort tongriempje van een baby kan bij sommigen slaapapneu veroorzaken.

Vervolgens kan het zijn dat de baby moeite heeft met het uitspreken van bepaalde geluiden of zelfs met het blazen in muziekinstrumenten. Dit kan worden gecorrigeerd met logopedische sessies.

Met een strakkere frenulum worden kauwen en slikken niet goed gedaan, wat kan leiden tot constipatie en de voedseldiversificatie vertragen.

Gevolgen voor mama

Wanneer een baby niet goed aan de moederborst kan zuigen, kan dit pijn bij de moeder veroorzaken. Ze kan scheuren hebben van de tong die over haar tepel wrijft.

Er kan sprake zijn van een verminderde lactatie door onvoldoende drainage van de borst en onvoldoende stimulatie van de tepel.

Frenulum operaties, frenectomie of frenotomie

Alvorens één van deze operaties te overwegen, is het mogelijk om te werken aan de positionering van borstvoeding om het voeden van de baby te vergemakkelijken en hem niet te veel te vermoeien, zodat het zuigen gemakkelijker wordt.

Frenectomie is het verwijderen van het frenulum. Het wordt uitgevoerd onder de beslissing van een arts of een kinderarts en wordt voor het grootste deel niet vergoed door onderlinge verzekeringsmaatschappijen.

De frenotomie bestaat uit het doorsnijden van het frenulum in het midden. Het kan minder effectief zijn dan frenectomie omdat de tong mogelijk niet volledig wordt bevrijd.

Beide ingrepen worden uitgevoerd door een specialist, dit kan een tandarts zijn of een NKO-arts.

Tijdens de operatie kan de baby in de armen van zijn moeder liggen, beide liggend. Het frenulum wordt bij oudere kinderen met een schaar of koude laser gesneden en kan pijnlijk zijn. Voor en na de operatie wordt aanbevolen dat ouders het getroffen gebied regelmatig masseren om het te stimuleren.

Deze operaties brengen risico's met zich mee. Ze kunnen ervoor zorgen dat de borstvoeding stopt, wat eetstoornissen bij baby's kan veroorzaken. Na de operaties kunnen er infecties of bloedingen ontstaan.

 

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby