Babyboom
Babyboom
Zwanger

De vijf meest gestelde vragen over bevallen via een keizersnede

3 min
Levering
Zwanger

De vijf meest gestelde vragen over bevallen via een keizersnede

3 min
Éveil, Santé
<p>Op de redactie en op het forum krijgen we regelmatig vragen over bevallen via een keizersnede. Meer dan logisch, want ondertussen bevalt immers al 1 mama op 4 op deze manier. Hier vind je de vijf meest gestelde vragen over bevallen via een keizersnede.

Op de redactie en op het forum krijgen we regelmatig vragen over bevallen via een keizersnede. Meer dan logisch, want ondertussen bevalt immers al 1 mama op 4 op deze manier. Hieronder vind je de vijf meest gestelde vragen over bevallen via een keizersnede.

1. Heb je in België de vrije keuze om via een keizersnede te bevallen?

In België en Nederland geeft men de voorkeur aan een natuurlijke bevalling en kan je niet zonder grondige reden voor een keizersnede kiezen. Een keizersnede wordt pas aangeraden wanneer blijkt dat een natuurlijke bevalling niet mogelijk is of voor ernstige complicaties kan zorgen, bijvoorbeeld bij stuitligging, een vernauwd bekken of een voorliggende moederkoek. Deze ingreep brengt immers ook de nodige risico’s met zich mee en vraagt om een langere herstelperiode achteraf. Een keizersnede mag dus zeker niet gezien worden als een gemakkelijke oplossing!

In sommige landen echter, waaronder Groot-Brittannië, krijg je de vrije keuze om via een keizersnede te bevallen. Vele vrouwen kiezen er dan ook voor omdat ze op deze manier aan de pijnlijke natuurlijke bevalling hopen te ontsnappen.

2. Welke verdoving krijg je bij een keizersnede en duurt het lang voor ik mijn kindje dan te zien krijg?

Er zijn twee soorten verdovingen mogelijk: een volledige verdoving of een ruggenprik. Voor welke verdoving er uiteindelijk gekozen wordt hangt niet enkel van je persoonlijke voorkeur af, maar ook van je gezondheidstoestand.

Wanneer je kiest voor een volledige verdoving krijg je jouw baby pas te zien wanneer de operatie achter de rug is. Als je kiest voor een ruggenprik, ben je nog deels bij bewustzijn en krijg je jouw baby eventjes te zien vooraleer de artsen starten met het toenaaien van de wonde. Veel hangt echter ook van de regels van het ziekenhuis waar de bevalling plaatsvindt.

3. Hoelang duurt de herstelperiode na een keizersnede?

De herstelperiode na een keizersnede is vanzelfsprekend langer dan deze na een natuurlijke bevalling. Je herstelt immers niet alleen van een zwangerschap, maar ook van een operatie. Vrouwen die via een keizersnede bevielen moeten wat langer in het ziekenhuis blijven dan vrouwen die op een natuurlijke manier bevielen. Meestal mogen ze pas na zes dagen het ziekenhuis verlaten.

Ook de herstelperiode thuis duurt langer; de wonde heeft immers tijd nodig om te genezen en moet goed verzorgd worden. De eerste zes weken mag je ook zeker niets zwaar heffen en ook wanneer je jouw baby optilt moet je uitkijken voor de wonde.

Niet alleen de herstelperiode duurt langer na een keizersnede, maar er is ook zo’n 5 à 10% meer kans op complicaties voor de moeder. Zo heb je meer kans op nabloedingen, scheuren of infecties, trombose of embolie.

4. Mag ik meteen terug zwanger worden na een keizersnede?

Er wordt aangeraden om een jaar te wachten vooraleer je opnieuw zwanger wordt na een keizersnede. In ieder geval moeten eerst de wonde en het litteken genezen en dit vraagt vanzelfsprekend enige tijd. Bovendien wordt er niet alleen na een keizersnede aangeraden om even te wachten vooraleer je opnieuw zwanger wordt, maar ook na een natuurlijke bevalling. Een lichaam moet na een bevalling immers altijd even de tijd krijgen om te herstellen.

Indien je opnieuw zwanger bent na een bevalling via keizersnede is het ook niet steeds zo dat je ditmaal opnieuw via een keizersnede zal moeten bevallen. Het is perfect mogelijk om deze keer op een natuurlijke manier te bevallen. Veel is ook afhankelijk van de reden waarom er de vorige keer een keizersnede bij je werd uitgevoerd.

5. Waar komt de naam keizersnede eigenlijk vandaan?

Lang geleden kwam een zekere Julius Caesar ter wereld via een snee in de buikwand van z’n moeder. In die tijd was de overlevingskans van een baby die op deze manier het levenslicht zag nog zeer gering, maar kleine Julius zette door en groeide op tot één van de machtigste mannen uit de Klassieke Oudheid.

Dit is slechts één van de circulerende verhalen die het woord ’keizersnede’ willen verklaren. Minder tot de verbeelding sprekend, maar wellicht juister is dat de Latijnse benaming voor ’keizer’, nl. ’caesar’, afgeleid werd van ‘caedare’, dat ’snijden’ betekent.

 

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering