Nu je klaar bent voor de bevalling volgen er een aantal belangrijke voorbereidingen. Lees ze op voorhand door zodat je je niet verschrikt tijdens je bevalling. Je hoeft dus niet te panikeren dat er wat fout gaat als je schaamhaar geschoren wordt!
Infuus In de meeste kraamklinieken wordt er een infuus voorzien omdat dit een bijkomende zekerheid biedt. Via het infuus of de catheter heeft met rechtstreekse toegang tot je aders. Als dan blijkt tijdens de bevalling dat je geneesmiddelen, serum of bloed nodig hebt, kan dat onmiddellijk via de infuus ingebracht worden. Door een infuus of een catheter te gebuiken, kan men dus vermijden dat er tijd verloren gaat naar het zoeken van een ader op het moment dat een complicatie zich voordoet.
De infuus of de soepele catheter wordt op de voorarm geplaatst of op de hand om zo vrije bewegingen van de arm mogelijk te maken. In de fase van de uitdrijving kan het nuttig zijn om de bewegingsvrijheid van de armen te behouden. In vergelijking met de infuus, heeft de catheter het voordeel je meer bewegingsvrijheid te laten.
Het inbrengen van een infuus of catheter is niet pijnlijker dan een eenvoudige bloedafname. Maar natuurlijk kan de aanstaande vader je ondertussen proberen af te leiden door met je te praten of je andere arm te strelen...
Jouw baby aan de monitor De monitor is een elektronisch meetapparaat dat, via 2 elektroden die op de buik worden geplaatst, de intensiteit van de weeën en de hartslag van de baby meet.
De hartslag van de baby die 120 tot 160 slagen per minuut bedraagt, wordt via 1 van de elektroden geregistreerd en op millimeterpapier afgedrukt. Op die manier kan men met zekerheid nagaan dat de baby geen last ondervindt van de weeën. Als het hartritme van de baby als abnormaal wordt beschouwd, zal de verpleegster de nodige maatregelen nemen.
De tweede elektrode laat toe om de evolutie van de weeën op papier af te drukken in de vorm van golven. De hoogste punten van de golven komen overeen met de pieken van de weeën, de laagste punten vertolken de kalme momenten.
Als je beweegt, kan het zijn dat de elektroden niet op hun plaats blijven zitten. Op dat moment hoef je dus niet te panikeren bij het zien van bizarre resultaten. Als je de verpleegster roept, zal zij de elektroden terug op hun plaats zetten.
Sonde Een volle blaas maakt het moeilijker je spieren te ontspannen en kan het voor de baby moeilijk maken in te dalen zoals het moet. Als je niet spontaan kan urineren aan het einde van de ontsluitingsfase en vooral als men je een ruggenprik heeft toegediend, dan zal men je blaas met een sonde ledigen.
Scheren Je schaamhaar wordt nu gedeeltelijk weggeschoren. Het is voor hygiënische redenen en voor het geval je moet worden ingeknipt dat de verpleegster je schaamhaar wegscheert.