Babyboom
Babyboom
Zwanger

De zwangerschap beïnvloedt je slaap.

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

De zwangerschap beïnvloedt je slaap.

2 min
Éveil, Santé
<p>Zwangere vrouwen raken moeilijk in slaap. De zwangerschap beïnvloedt je slaap: zware benen, je baby beweegt veel en je piekert over de bevalling en baby.

Slaapproblemen in je zwangerschap

De zwangerschap beïnvloedt je slaap. Vele zwangere vrouwen raken moeilijk in slaap omdat ze zware benen hebben of omdat de baby veel beweegt. Bovendien zijn er ettelijke redenen om te piekeren: de gezondheid van de baby, de bevalling, de toekomstige situatie van het gezin met de baby. Al deze factoren kunnen het dus moeilijk maken om in slaap te vallen. Het is dan ook niet zo verwonderlijk dat talrijke zwangere vrouwen slaapproblemen hebben.

Jouw slaap in je zwangerschap

Elke nacht bestaat uit 4 tot 6 slaapcycli. Iedere slaapcyclus duurt ongeveer anderhalf uur. Tijdens de eerste fase kunnen externe geluiden nog waargenomen worden maar neemt het reactievermogen op deze stimuli af. Het gevoel dat in deze fase overweegt, is de afwezigheid van gewicht. Tijdens de tweede fase worden geluiden, woorden en beelden erg vaag. In de twee daaropvolgende fases ontspannen de spieren, wordt de ademhaling lichter en vermindert het hartritme geleidelijk. Dat is de fase waarin men echt slaapt. De vijfde fase wordt de REM-fase genoemd (REM: Rapid Eye Mouvement) en komt overeen met het moment waarop de slaap het diepst is. Het lichaam blijft ongeveer tien minuten in deze fase om daarna terug de verschillende cycli te doorlopen. De zwangerschap beïnvloedt je slaap: tijdens de zwangerschap vindt er een verandering plaats in de slaapstructuur: de duur van de REM-fase vermindert al tijdens de eerste twee trimesters. In het derde trimester wordt de aanstaande moeder zelfs verschillende keren per nacht wakker.

De zwangerschap beïnvloedt je slaap

De duur van de slaapfases is afhankelijk van de hormonale veranderingen die de eerste maanden zwangerschap met zich meebrengen. Er zijn overigens nog andere factoren die de slaap beïnvloeden. Ten eerste factoren van emotionele aard: angst voor de bevalling, angst voor de verantwoordelijkheid die het moederschap met zich meebrengt. Ten tweede factoren van lichamelijke aard: het schoppen van de baby, nood om verschillende keer per nacht op te staan om te plassen, niet meer kunnen slapen op je buik. Al deze factoren zijn allesbehalve bevorderlijk voor een goede nacht slaap.

Waarom slaap in je zwangerschap zo belangrijk is

Een gemiddeld mens heeft zo'n 7 à 8 uur slaap per nacht nodig. Als je zwanger bent, gebeurt er veel in je lichaam! Je hebt tijdens je zwangerschap meer slaap nodig dan anders: zo'n 10 uur per nacht. Als je nog werkt dan is dat niet altijd haalbaar. Probeer goed te luisteren naar je lichaam en haal indien nodig overdag je slaap in. Drink aan het einde van de middag en 's avonds geen koffie of andere drankjes met cafeïne. Doe een kussen tussen je benen, zo belast je jouw rug minder. Drink een glas warme melk voordat je naar bed gaat en eet niet meer teveel 's avonds.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen