Babyboom
Babyboom
Baby

Doet scheiden een kleuter lijden?

2 min
Familie
Baby

Doet scheiden een kleuter lijden?

2 min
Éveil, Santé

De periode van 2 tot 3 jaar wordt gekenmerkt door het begin van taalverwerving en zindelijkheid. Als er zich hierbij problemen voordoen, zou bij de ouders een lampje moeten gaan branden. Het verwerven van zindelijkheid is zo bepalend in de ontwikkeling dat het in de psychoanalyse ‘anale fase' genoemd wordt. Het kind ontdekt zijn lichaam en vergroot zijn autonomie maar kan moeilijk kiezen tussen zijn zin om groot te worden en de zin om baby te blijven.

Een scheiding van de ouders kan de psychomotorische ontwikkeling van het jonge kind verstoren door het gebrek aan zin om nieuwe stappen te zetten. Als je als ouder dus ziet dat een kind dat vooruitgang boekte bij het verwerven van zindelijkheid terug achteruitgaat, moet je dat echt als een teken aan de wand beschouwen.

Het is een boodschap die aan jou gericht is. Om er een einde aan te maken, moeten de ouders de situatie aan het kind proberen uit te leggen en het kind geruststellen. Het begin van taalverwerving zal dit vergemakkelijken, behalve als het kind als tegenreactie terugvalt op zijn vroegere manier van communiceren.

Het gaat in dit geval niet noodzakelijk over een pathologisch probleem maar de ouders moeten zich de vraag stellen wat de betekenis ervan kan zijn. Sommige kinderen krijgen ook last van slaapproblemen (nachtmerries, slapeloosheid), van eetstoornissen, somatische symptomen (hoofdpijn, buikpijn of andere).

Hoewel het kind (in de meerderheid van de gevallen) na een echtscheiding bij zijn moeder blijft, vertoont het toch symptomen die typisch zijn voor een kind dat door zijn moeder verlaten wordt. Dit heeft te maken met het feit dat de problemen die de scheiding met zich meebrengt vaak een invloed hebben op de houding van de moeder. De wrok en de bitterheid van de moeder kunnen een negatieve invloed hebben op de relatie met het kind waardoor het kind zich verlaten en eenzaam zal voelen.

Bovendien is het kind op deze leeftijd nog erg egocentrisch. Hoe jonger het kind is, hoe meer het de neiging heeft om de oorzaak van de problemen bij zichzelf te zoeken en om zich verantwoordelijk te voelen. Naast de angst om door zijn ouders verlaten te worden, is de kans daarom groot dat het kind zich op de koop toe schuldig zal voelen.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Familie