Babyboom
Babyboom
Baby

Het doorkomen van de tanden: welke leeftijden?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Het doorkomen van de tanden: welke leeftijden?

2 min
Éveil, Santé

Doorbraak van de eerste tandjes begint al in de baarmoeder

De eerste tanden, melktanden genoemd, verschijnen in baby’s eerste levensmaanden. Maar het proces dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de tanden begint al in de baarmoeder, nog voor de baby geboren is dus! Die tandontwikkeling noemen we odontogenese. Het proces begint al rond de zesde week van de zwangerschap. De definitieve tanden ontwikkelen zich rond de twintigste week van de zwangerschap. Deze stappen zijn essentieel voor het doorkomen van melktanden.

De eerste tandjes verschijnen...

De eerste tanden komen tussen de vierde en zevende maand na baby’s geboorte door; gemiddeld rond de zesde levensmaand. Maar er zijn geen regels! Sommige baby's worden zelfs geboren met een of meerdere tanden, hoewel dit vrij zeldzaam is. Anderen krijgen dan weer pas rond hun eerste verjaardag hun eerste tandje.

Ook de regelmaat waarmee de eerste tanden verschijnen, ligt niet vast. Dat verschilt van baby tot baby. Net zoals de symptomen en de kwaaltjes, die bij het doorkomen van die eerste tanden gepaard gaan, voor elk kind anders zijn.

De volgorde waarin de eerste tanden verschijnen, die is aan de andere kant vrijwel altijd dezelfde: meestal komen eerst de onderste twee snijtanden door, gevolgd door de bovenste twee snijtanden. Tussen 6 en 16 maanden verschijnen de vier zijsnijtanden. Tussen 13 en 24 maanden verschijnen de eerste maaltanden. Tussen 16 en 23 maanden verschijnen de vier hoektanden. Tot slot volgen tussen 23 en 33 maanden de vier overige maaltanden.
Wanneer een kind 3 jaar oud is, heeft het dus een mond met 20 mooie melktanden. Het zwaarste deel is voorbij, maar de tandavonturen nog niet.

Het blijft maar doorgaan!

De eerste tanden zijn eindelijk doorgekomen, maar dat betekent niet dat het einde al in zicht is. Het gebit van 20 melktanden dat een kind op zijn derde verjaardag heeft, is slechts tijdelijk en wordt nog vervangen door een definitief gebit. De 32 definitieve tanden hebben hun evolutie in deze periode voortgezet en zullen geleidelijk aan de melktanden uitduwen om hun plaats in te nemen.

De eerste melktand valt gemiddeld rond de leeftijd van 6 jaar uit. Gespreid over het daar op volgende decennium vallen de andere melktanden een voor een uit. Welkom, tandeloze glimlach!
Het gebit van een adolescent telt 28 definitieve tanden. Tussen 16 en 20 jaar, en soms ook nooit, volgen tot slot de 4 verstandskiezen.
 


 

 

 

 


 

Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Kindertandpasta
4.31
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
67%
Weleda
Kindertandpasta
4.31
Kopen
Dr. Brown's
Vingertop tandenborstel
3.98
Kopen
Dr. Brown's
Tandenborstel eerste tanden roze
6.80
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby