Babyboom
Babyboom
Zwanger

Doula of vroedvrouw?

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Doula of vroedvrouw?

2 min
Éveil, Santé
Wat is een doula? En wat is het verschil met een vroedvrouw? Wie helpt bij een thuisbevalling? En kies jij uiteindelijk voor een doula of vroedvrouw?

Doula of vroedvrouw?

In Vlaanderen zijn we zo gewend aan ziekenhuisbevallingen met een gynaecoloog, dat we het verschil tussen een doula  en een vroedvrouw nog nauwelijks kennen. Babyboom zet het even voor je op een rijtje: kies jij voor de begeleiding van een doula of een vroedvrouw?

De doula

Een doula geeft een emotionele ondersteuning tijdens de zwangerschap en de geboorte van je baby. Ze komt wanneer jullie haar nodig hebben en blijft tot de baby is geboren.

De doula-begeleiding is een psychologische aanvulling op de medische zorg. Ze is geen vroedvrouw, wat een medisch beroep is. Ze voert nooit een medische handeling uit en neemt nooit medische verantwoordelijkheden. De doula is een soort bevallings-coach. 

Wereldwijd is er onderzoek gedaan naar de begeleiding van een doula of andere emotionele ondersteuning tijdens de bevalling. De conclusie was opmerkelijk. Vrouwen met continue ondersteuning:

  • hadden een opmerkelijk kortere bevalling
  • en hadden meer kans op een natuurlijke geboorte
  • hadden minder nood aan pijnstilling
  • en waren meer tevreden over de bevalling
  • Ze hadden een baby met hogere apgar-score en een betere gezondheid

De vroedvrouw

Vroedvrouw is een medisch gereglementeerd beroep is. Zij kan je helpen bij een thuisbevalling. Bij een thuisbevalling verloopt de geboorte in de geborgenheid van de huiselijke sfeer. Om risico's te beperken, moet de thuisbevalling goed worden voorbereid in overleg met een arts en vroedvrouw. Op de dag van de bevalling zal je vroedvrouw met al haar materiaal komen en met alles wat nodig is in geval van nood: handschoenen, monitor, plasma, zuurstof enz.

Een vroedvrouw is niet vertrouwd met het toedienen van epidurale verdoving. Daarom zal je vroedvrouw je bij de voorbereiding op de bevalling leren ademen en ontspanningsoefeningen aanleren die de pijn verminderen.

Jouw vroedvrouw komt na de bevalling nog gedurende de eerste 5 dagen thuis langs. Na de 5de dag wordt de zorg in overleg met de ouders afgebouwd.

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
14.07
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
14.07
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
115.99
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen