Babyboom
Babyboom
Baby

Een broertje of een zusje erbij?

2 min
Familie
Baby

Een broertje of een zusje erbij?

2 min
Éveil, Santé

Een broertje of zusje in huis

De komst van een nieuw familielid betekent altijd een grote verandering in het leven van een kind en lokt onvermijdelijk jaloezie uit. Een kind voelt snel aan dat het de aandacht van zijn ouders met iemand anders zal moeten delen en dat het niet meer het centrum van hun leven zal zijn.

Het zou verkeerd zijn om als ouder tegen een kind te vertellen dat het met zijn nieuwe broer of zus onvergetelijke, fantastische momenten en veel plezier zal beleven. Het kind zal immers snel merken dat de baby een volledig andere persoon is met zijn eigen, persoonlijke gevoelens, smaak en noden. Bovendien is het door de komst van die baby dat het niet meer 'de hoofdrol' kan spelen in het gezin.

De nadelen van een baby in huis

Om je oudste kind te begrijpen, moet je je eens zelf in zijn plaats stellen. Een kind van 3 of 4 jaar kan een baby moeilijk als een vriend beschouwen omdat het er niet mee kan praten, spelen of stappen. Bovendien is het vervelend dat de baby regelmatig huilt en voortdurend de aandacht van mama opeist.

Toch zorgt de komst van een broer of zus ook voor heel wat compensaties. Geleidelijk aan zal je merken dat een relatie met broer of zus erg positief kan zijn voor de ontwikkeling van hun sociale vaardigheden. Ze leren de mening van anderen respecteren, ze leren delen, onderhandelen. Ze kunnen bovendien hun krachten bundelen om hun gemeenschappelijk belangen te verdedigen t.o.v. de ouders. Tegelijkertijd zullen ze stilaan leren in welk opzicht ze van elkaar verschillen om zo hun eigen persoonlijkheid te ontwikkelen.

Broers en zussen gaan meestal ook door moeilijke periodes want ze zijn altijd verschillend en kunnen onmogelijk dezelfde smaak hebben. In de meeste gevallen is het op sommige momenten niet eenvoudig om met dergelijke uiteenlopende persoonlijkheden onder 1 dak te leven, hetzelfde speelgoed en de affectie van de ouders te delen.

Daardoor kunnen de gevoelens die broers en zussen voor elkaar hebben erg tegenstrijdig zijn: liefde, respect en samenhorigheid gaan gepaard met concurrentie, afgunst en jaloezie.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Familie