Babyboom
Babyboom
Baby

Een draagdoek : waarom en hoe moet je dit gebruiken?

3 min
Familie
Baby

Een draagdoek : waarom en hoe moet je dit gebruiken?

3 min
Éveil, Santé
Steeds meer ouders gebruiken een draagdoek. Waarom ? En vooral hoe? En is het een rage of een blijvende trend? Een draagdoek, waarom en hoe? U leest er hier alles over.

Een eeuwenoude techniek, die over de hele wereld wordt gebruikt

De draagdoek wordt al sinds mensenheugenis gebruikt: het is de eenvoudigste, goedkoopste en meest ecologische manier om de baby te vervoeren! Het is een manier om je kind te bemoederen die over de hele wereld te vinden is. Een draagdoek, waarom en hoe?

Afhankelijk van het continent variëren de methoden sterk. Hier zijn twee voorbeelden:

In Afrika

In de meeste Afrikaanse culturen wordt de baby in een lendendoek gedragen. Het wordt overal en onder alle omstandigheden gedragen en vervoerd. In de Maghreb-landen is er geen echte draagdoek, moeders gebruiken hun kleding of sluiers. Ze maken zelf een zak zodat het kind daarin ligt.

In Azië

In Japan, Korea, Laos, China en andere Aziatische landen worden baby's vaak op de rug van hun moeder gedragen in prachtig versierde draagdoeken, waarvan de kleuren en patronen betekenis hebben over gelukswensen of om bescherming te geven aan baby of over de geboorte.

De voordelen van de draagdoek : waarom en hoe

Draagdoeken zijn niet alleen compact en goedkoop, maar bieden ook de beste positie voor uw kind. Het gewicht van de baby is goed verdeeld, het trekt niet aan de schouders van de drager.

Bovendien krijgt uw kind, door dicht bij u  te zijn, het comfort, de warmte en de geruststellende nabijheid van uw baarmoeder terug die hij zojuist heeft verlaten.

Studies hebben ook aangetoond dat baby's die in draagdoeken worden gedragen, minder huilen. In 1986 toonden Urs Hunziker en Ronald Barr, van een Canadese universiteit, aan dat anderhalf uur extra babydragen per dag voldoende is om het huilen in de vooravond met meer dan de helft te verminderen!

Er zijn nog andere voordelen waargenomen, vanwege de nabijheid van het kind en zijn ouder. We zien een betere spijsvertering, een betere temperatuurregulatie, minder darmkrampen en een betere slaapkwaliteit.

De juiste draagdoek kiezen : waarom en hoe?

Lengte, kleur, materiaal ... het kiezen van je draagdoek kan lastig zijn. Geef echter de voorkeur aan organische materialen en sjaals geweven in jersey, comfortabel en gemakkelijk te gebruiken.

De sjaals van keperstof bieden uitstekende ondersteuning en duurzaamheid, omdat je je kind tot 3 jaar oud kunt dragen.

Wat betreft de lengte heeft u de keuze tussen:

  • Korte sjaals: tussen 2,60 m en 2,80 m zijn ze praktisch, licht en kunnen ze in een wieg en op de heup worden gedragen.
  • Middelgrote sjaals: tussen 4,20 m en 4,60 m zijn ze het meest gebruikt omdat ze lang genoeg zijn om alle soorten knopen mogelijk te maken met gegarandeerd comfort voor zowel de drager als de baby.
  • Lange sjaals: meer dan 5 meter lang, zorgen ze ervoor dat vaders met een ""sterke"" bouw hun kinderen zonder problemen kunnen dragen.

Om de kwaliteit van de stof te testen, steekt u uw vuist erin. Als je afdruk in de sjaal blijft zitten, gaat deze niet lang mee.

Een oefening om waakzaam te blijven

Draagzakken en draagdoeken kunnen gevaarlijk zijn als ze niet op de juiste manier worden gebruikt.

""Het hoofd van de baby moet naar buiten zijn gedraaid, zonder dat er weefsel in contact komt met zijn gezicht."" ""Het is essentieel om te beseffen dat als ze niet correct worden gebruikt, ze een reëel gevaar voor het kind worden.""

Sommige specialisten raden het gebruik van draagzakken en draagdoeken voor 4 maanden af. Er zijn dus risico's op verstikking, afhankelijk van de positie van de baby of de dikte van de weefsels. Blijf waakzaam en voorzichtig!

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
37.99
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
37.99
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Familie