Babyboom
Babyboom
Zwanger

Een gezond gebit tijdens je zwangerschap

2 min
Zwangerschap gezondheid
Zwanger

Een gezond gebit tijdens je zwangerschap

2 min
Éveil, Santé
<p>Hoe belangrijk is het om je gebit te verzorgen tijdens je zwangerschap? Waar moet je extra aandacht aan besteden?

Hoewel vrouwen hier niet altijd bij stilstaan, is het zeer belangrijk om ook extra aandacht te besteden aan je gebit tijdens je zwangerschap. Je tanden zijn tijdens een zwangerschap immers veel gevoeliger dan anders en je hebt een grotere kans op tandvleesontstekingen.

Hoe bescherm je jouw gebit tijdens je zwangerschap?

Als je een zwangerschap plant ga je voordien best eens langs bij de tandarts om je gebit te laten controleren en eventueel tandsteen te laten verwijderen. Ook tijdens de zwangerschap zelf moet je voldoende aandacht aan je gebit besteden en je eventueel regelmatig laten opvolgen door een tandarts.

Vooral de eerste drie maanden van een zwangerschap gaan gepaard met misselijkheid en af en toe braken. Heel belangrijk is het echter dat je na het braken niet meteen je tanden poetst omdat het glazuur dan extra gevoelig is. Je spoelt je mond dus beter gewoon met mondwater. Ongeveer een uurtje na het braken kan je dan ook je tanden poetsen.

Wanneer je zwanger bent heb je soms ook de neiging om meer te gaan snoepen. Ook dit kan veel schade aanrichten aan je gebit. Probeer je dus te beperken tot drie hoofdmaaltijden en vier tussendoortjes per dag. Kijk ook eens uit naar tussendoortjes die niet al te schadelijk zijn voor de tanden.

Niet-verzorgde tandvleesontstekingen kunnen leiden tot vroeggeboorte

Ook al volg je voorgaande tips nauwgezet op, het blijft een feit dat je tanden veel gevoeliger zijn tijdens een zwangerschap. Door de hormonale veranderingen die plaatsvinden in ons lichaam kan je tandvlees immers sneller ontsteken.

Het is dan ook zeer belangrijk om je tanden zeker twee keer per dag te poetsen. Ook regelmatig flossen om al het vuil tussen je tanden te verwijderen is aangeraden.

Bij aanhoudend bloedend tandvlees tijdens het poetsen, raadpleeg je ook best je tandarts. Een tandvleesontsteking die niet op tijd verzorgd wordt kan immers leiden tot het uitvallen van je tanden en houdt een verhoogd risico op vroeggeboorte voor je baby in.

Voor meer informatie over mondhygiëne tijdens de zwangerschap kan je een kijkje nemen op www.gezondheid.be

Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Weleda
Zwangerschapsolie
13.43
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen