Babyboom
Babyboom
Baby

Een snotneus? Zo voorkom je een verkoudheid bij je kleuter!

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Een snotneus? Zo voorkom je een verkoudheid bij je kleuter!

2 min
Éveil, Santé
<p>De herfst heeft het land in haar greep! Kinderen, vooral baby's en kleuters onder 4 jaar, zijn de eerste om een verkoudheid op te lopen. Babyboom vertelt je hoe je een snotneus kan voorkomen en verlichten.

Verkouden? Baby's en kleuters lopen het meeste gevaar!

Baby's en kleuters zijn de eerste slachtoffers van verkoudheden. Ze zijn gemiddeld maar liefst zes tot tien keer per jaar verkouden. Dat cijfer kan zelfs verdubbelen als ze naar de kleuterschool of een kinderdagverblijf gaan.

Een verkoudheid is een besmettelijke virale infectie van de bovenste luchtwegen (neus, neuswegen en keel). De symptomen zijn hoesten, loopneus en vermoeidheid. Een verkoudheid kan verder gepaard gaan met lichte koorts, keelpijn, tranende ogen, spierpijn en hoofdpijn, en duurt gemiddeld vier à vijf dagen. Aangezien het om een virus gaat, zijn antibiotica totaal nutteloos. Geen enkel geneesmiddel kan een verkoudheid echt genezen, hoogstens de symptomen verlichten.

Als ouder voel je met je zieke kind mee en wil je die vervelende virussen zo veel mogelijk buiten te houden, maar zeker voor een verkoudheid is dat gemakkelijker gezegd dan gedaan.

Zo voorkom je een verkoudheid bij je baby of kleuter:

  • Goed de handen wassen

Een goede handhygiëne is belangrijk in het voorkomen van verkoudheden. De virussen worden immers voornamelijk overgedragen via contact. Handige Hans leert je kinderen hoe je best je handjes wast.

  • Niezen en hoesten in de binnenkant van de elleboog in plaats van met de hand voor de mond.

Hierdoor verklein je de kans op verspreiding van de ziektekiemen door handcontact.

  • Zorg ervoor dat je kind voldoende slaapt.

Hierdoor versterkt zijn weerstand, want als je kind niet voldoende rust, neemt ook de afweer af, waardoor het moeilijker tegen alle virussen kan vechten. In een ideale wereld slapen baby's gemiddeld tot 18 uur per dag, peuters en kleuters hebben 12 tot 14 uren slaap nodig en de lagere-school-kinderen best nog 10 tot 11 uur. Aangezien uitslapen vaak geen optie is, zal in veel gevallen de bedtijd moeten vervroegd worden.

  • Verlucht je huis voldoende en zoek de gezonde buitenlucht op.

Om jezelf en je kinderen te beschermen tegen verkoudheidsvirussen, is het belangrijk je huis goed te verluchten en zo het aantal kiemen in de lucht te verminderen. Haal ook regelmatig een frisse neus, ongeacht het weer. De kans om een verkoudheid op te lopen is namelijk het grootst in oververwarmde vertrekken waar veel mensen bij elkaar zijn.

  • Houd je huis proper.

Virussen kunnen tot twee uur leven op dingen zoals glazen, handdoeken, het aanrecht, enz. Het is dus belangrijk om oppervlakken die vaak aangeraakt worden, goed schoon te houden. Je zou verbaasd zijn als je wist hoeveel bacteriën er zitten op deurknoppen en afstandsbedieningen van tv en Dvd-speler.

  • Gezond eten en regelmatig bewegen.

Alleen een sterke afweer in een gezond lichaam kan verkoudheidsvirussen klein krijgen. Om het immuunsysteem te versterken, moet je vijf porties groenten en fruit per dag eten en elke dag minstens een halfuur beweging nemen.

Hoe je eenverkoudheid bij een baby kan verlichten, lees je hier!

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby