Babyboom
Babyboom
Zwanger

Episiotomie: wanneer en waarom wordt episiotomie uitgevoerd?

2 min
Levering
Zwanger

Episiotomie: wanneer en waarom wordt episiotomie uitgevoerd?

2 min
Éveil, Santé
Episiotomie is een chirurgische ingreep die veel zwangere vrouwen bang maakt: wanneer en waarom wordt episiotomie uitgevoerd?

Wat is een episiotomie?

Een episiotomie is een chirurgische incisie van 2-3 cm van het perineum. Het vergroot de vulva om de doorgang van uw baby aan het einde van de bevalling te vergemakkelijken. Dat kan het volgende zijn:

  • mediaan, het begint van de vulva naar de anus.
  • medio-lateraal, het gaat schuin, van de vulva naar de linker - of rechterbil.

In welke gevallen wordt het toegepast?

Episiotomie moet worden gedaan wanneer het risico bestaat dat de vulva of het perineum wordt gescheurd. Maar het is bijna systematisch geworden voor een eerste kind. Artsen verkiezen een zuivere snee boven een ongecontroleerde scheur. Dit vermindert incontinentieproblemen en het is gemakkelijker te naaien. Het zorgt ook voor het behoud van een bevredigend seksleven.

Episiotomie is bijna verplicht wanneer de baby in stuitligging ligt, wanneer een tang wordt gebruikt en wanneer de bevalling te vroeg is.

Als u geen epidurale ruggenprik krijgt, wacht de chirurg op een samentrekking, die de werking van de lokale zenuwen verkleint en de incisie pijnloos maakt.

Episiotomie na de bevalling

De wonde wordt na de bevalling gehecht onder plaatselijke verdoving of de epidurale ruggenprik (van bij de bevalling).

De verschillende lagen van doorgesneden weefsel (de vaginawand, de spier, dan de huid) worden aan elkaar genaaid met absorbeerbare draad. In sommige gevallen wordt de huid ongeveer vijf dagen later, voordat u de kraamkliniek verlaat, gehecht met nietjes of niet-resorbeerbare draden. Dit verwijderen van de draden gebeurt zonder verdoving en is niet pijnlijk. Je zult hoogstens wat tintelingen voelen.

De eerste 2-3 dagen na de episiotomie zijn behoorlijk pijnlijk omdat zitten pijnlijk is. U krijgt pijnstillers en ontstekingsremmers voorgeschreven. Het duurt 3 tot 4 weken voordat het litteken helemaal niet meer reageert.

Voor sommigen gaat de episiotomie bijna onopgemerkt en is het ongemak minimaal. Voor anderen overheerst de  pijn de eerste dagen en werpt het een schaduw op hun eerste dagen of weken met baby.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering