Babyboom
Babyboom
Baby

Epstein’s parels bij pasgeborenen

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Epstein’s parels bij pasgeborenen

2 min
Éveil, Santé
Epstein-parels zijn kleine bultjes in de mond, tussen een wit en gelige kleur. Wanneer verschijnen ze en zijn ze veilig voor de pasgeborene?

Epstein's parels: vanaf de geboorte tot 3 maanden

Wat zijn Epstein-parels precies?

Ze hebben de toepasselijke naam omdat het kleine zwellingen zijn tussen 1 en 3 millimeter, die zich in de middellijn van het gehemelte of in de buurt van het tandvlees van baby bevinden. Ze zien eruit als kleine witte bultjes, voor het eerst beschreven door kinderarts Alois Epstein in de late 19e eeuw.

Hoe verschijnen ze?

Epstein-parels, ook wel kleine gingivale cysten genoemd, komen veel voor bij pasgeboren baby's. Sterker nog, meer dan één op de twee kinderen heeft ze. Deze kleine bultjes zijn te wijten aan het vastlopen van de huid tijdens de ontwikkeling van het gehemelte in de baarmoeder. In het laatste stadium van de ontwikkeling van de mond versmelten het gehemelte en de zijkanten van de kaak. Het komt vrij regelmatig voor dat lagen van de opperhuid vast komen te zitten. Dit is wanneer kleine parels van Epstein worden gevormd. In werkelijkheid zijn ze gevuld met vloeibare keratine, dus zowel huid als andere slijmvliezen.

Zijn deze tandvleescysten veilig?

Deze ronde en witachtige parels zijn volledig goedaardige cysten. Ze zijn veilig voor de baby en veroorzaken geen bijzondere pijn voor je kleine schat. Deze parels van Epstein zullen spontaan verdwijnen. Je kleine baby zal ze elimineren door borstvoeding te geven of zijn fles te drinken. Met andere woorden, laat de natuur zijn gang gaan.

Het kan voorkomen dat ouders ze verwarren met de eerste tandjes. De komst van de eerste melktand verschilt enorm per baby. Ze beginnen echter rond de 4 maanden te verschijnen. Tandjes mogen dus niet door deze kleine gingivale cysten die door Epstein zijn ontdekt, gaan.

Aan de andere kant zijn de parels van Epstein alleen voor baby's, baby's van 1 maand, 2 maanden en tot 3 maanden. Er zijn geen Epstein-parels bij volwassenen. Als je kleine knobbeltjes in de mond hebt, kun je beter een specialist raadplegen, bijvoorbeeld een stomatoloog, zodat hij ze analyseert.

Verwar Epstein-parels niet met spruw

Spruw van de mond, of candida albican, is een kleine schimmel die in de mondholte van het kind ontstaat. Het komt heel vaak voor bij pasgeborenen en kan te wijten zijn aan vaginale mycose bij de mama tijdens de bevalling. In tegenstelling tot Epstein's parels kunnen het gehemelte en de tong erg ontstoken zijn. Je ziet kleine witte puistjes op het gehemelte.

Spruw kan een milde infectie zijn en binnen een paar weken vanzelf overgaan. Als je echter ziet dat het resistent is, zul je snel een arts moeten raadplegen omdat het erg besmettelijk is. Het kan optreden na het nemen van antibiotica.

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby