Babyboom
Babyboom
Baby

Fluor voor melktanden?

2 min
Gezondheid van de baby
Baby

Fluor voor melktanden?

2 min
Éveil, Santé
Tandartsen adviseren je kind de tanden te poetsen met een speciale tandpasta waarin een aangepaste hoeveelheid fluor voor melktanden te vinden is.;

Fluor voor melktanden

Gemiddeld krijgt een baby zijn eerste tandje als hij tussen de zes en negen maanden is. Melktanden hebben een nog niet volledig ontwikkeld tandglazuur en zijn bijzonder gevoelig voor cariës.

Tandartsen adviseren al vanaf de eerste tand te poetsen met een speciale kindertandpasta waarin een aangepaste hoeveelheid fluor voor melktanden te vinden is. Maar is dat wel gezond voor je kind?

Fluor voor peuters en kleuters?

Omdat baby's tandpasta willen inslikken, mag tandpasta voor jonge kinderen niet meer dan 500 ppm fluoride bevatten. Fluoride is in beperkte hoeveelheden geweldig voor je tanden en tegelijkertijd is het zeer giftig voor de rest van je lijf. De vraag is natuurlijk bij welke hoeveelheden het giftig en schadelijk is.

Een onderzoek, uitgevoerd door Harvard School of Public Health (2012) en gebaseerd op 27 eerdere studies over fluoride, concludeert dat blootstelling aan fluoride het IQ met zeven punten kan laten dalen. Ook vond men sterke aanwijzingen dat fluoride een negatieve invloed heeft op de cognitieve ontwikkeling van kinderen en blijkt dat een te hoge fluoride inname tijdens de zwangerschap een negatief effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen van de baby.

Kindertandpasta zonder fluor?

Steeds meer ouders kiezen voor Xylitol. Uit vele onderzoeken blijkt dat xylitol een vervanging kan zijn voor fluoride. Drie kauwgompjes per dag zorgt voor 60% minder tandbederf en bij kinderen die gevoelig zijn voor tandbederf zelfs met 80%. Maar het is en blijft geen 100% methode tegen tandbederf...

Heb je veel tandbederf in de familie, kies je toch beter voor fluor - desondanks al de nadelen. Wel opletten dan dat je kleuter die goed smakende tandpasta niet opeet. Voor de jongere kinderen kun je speciale peuter- en kleutertandpasta gebruiken, deze bevatten een lager fluoridegehalte dan de tandpasta voor volwassenen. Geef je kind nooit tandpasta voor volwassenen of een tandpasta die de tanden heller maakt. 

Kinderen willen vaak al op jonge leeftijd zelfstandig hun tanden poetsen. Stimuleer dit gedrag vooral! Maar let op, jonge kinderen poetsen niet overal even goed, daarom adviseren wij om uw kinderen minstens 1 keer per dag na te poetsen tot een leeftijd van 10 jaar.

Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
82%
Avril
Maxi katoenen vierkanten
4.00
Kopen
84%
Nuby
Infrarood thermometer
25.02
Kopen
Nuby
Nuby Neuspeer & Oorreiniger
3.73
Kopen
En nog meer ...
Gezondheid van de baby