Mijn kind heeft cariës
Mijn kleuter heeft cariës of gaatjes in de melktanden! Geen paniek, jouw kind is geen uitzondering... Bij één kind op twaalf treedt er al voor de vierde verjaardag cariës of tandbederf op. De meest getroffen tanden zijn de bovenste snijtanden en kiezen.
Oorzaken van gaatjes of cariës bij melktanden
Eén kind op 12 dat jonger is dan 4 jaar heeft in ons land al enkele aangetaste tanden. Slechte voedingsgewoontes en een ontoereikende mondhygiëne zijn de voornaamste oorzaken van cariës. Dat betekent dat peuters en kleuters te weinig of niet goed tanden poetsen. Ouders horen ter controle steeds nogmaals te poetsen! Een andere oorzaak, slechte voedingsgewoonten, ligt bij kinderen onder 4 jaar hoofdzakelijk bij het "zuigfles-syndroom". Een fout gebruik van de zuigfles, vooral als die drankjes met suiker bevat, maar ook een verkeerd gebruik van de fopspeen veroorzaakt tandbederf aan de bovenste snijtanden en kiezen. De zuren die in de drank zitten en mee opgenomen worden, werken nog ruim twintig minuten na, en een veelvuldig blootstellen aan hun agressieve werking leidt tot tandbederf. Kleuters lopen heel de dag met hun zuigfles rond; dat zorgt ervoor dat de tanden onafgebroken blootgesteld worden aan suikers of de druk van de speen.
Hoe kan je cariës bij melktanden voorkomen?
- Voor kinderen van minder dan één jaar moet de voeding zo weinig mogelijk suiker bevatten. Let op; melk, fruitsap bevatten ook suikers. Laat daarom je kind nooit in slaap vallen met een zuigfles in de mond.
- Begin de tandjes te poetsen van zodra ze uitkomen. Je kind mag zelf poetsen, maar veel belangrijk is dat jij ter controle nogmaals poetst. Wist je dat ouders best tot 10 jaar de tanden van hun kinderen ter controle poetsen?
- Zodra alle tandjes uitgekomen zijn, kan je de spleten tussen de tandjes met een flosdraad reinigen. Zo went je kindje aan het dagelijks reinigen met flosdraad.
- Zodra het kindje vijf jaar is, is een jaarlijks bezoek aan de tandarts vereist.
- Na elke maaltijd zouden de tandjes gepoetst moeten worden, en toch minstens twee maal per dag: ’s morgens en ’s avonds. Om goed te zijn, moet de mondverzorging toch telkens minstens twee minuten in beslag nemen. Een kleine tip om je kind deze goede gewoonte spelenderwijs aan te leren: geef aan je kindje een zandlopertje dat aangeeft hoe lang hij moet poetsen. Zo wordt de mondhygiëne een spelletje.
- Fluor tandpasta of liever plantaardige tandpasta? Over deze discussie lees je in het extra artikel.
- Tenslotte nog even vermelden dat ook een tandenborstel geen eeuwig leven kent: het verdient aanbeveling de tandenborstel elke drie maanden te vervangen.