Babyboom
Babyboom
Baby

Geen koemelk tot 4 jaar

2 min
Voeding
Baby

Geen koemelk tot 4 jaar

2 min
Éveil, Santé
Wanneer kan je eigenlijk ophouden met groeimelk voor je kind?

Moet ik werkelijk groeimelk kopen voor mijn kind als ik stop met borstvoeding? Of verder flessenvoeding geven? Waarom mag ik niet eenvoudigweg koemelk gebruiken? Allemaal vragen waarop Kind & Gezin een antwoord geeft.

Melk voor baby's en kinderen tot 3 jaar

Kinderen geef je bij voorkeur een aangepaste melkvoeding tot  3 jaar. Je geeft ene kind bij de geboorte moedermelk of startvoeding, dan opvolgvoeding en tenslotte groeimelk. Het is immers vrijwel onmogelijk voor baby's en peuters om met koemelk alleen de voedingsaanbevelingen voor eiwit-, ijzer- en vitamine D-inname te volgen.

- startvoeding: vanaf de geboorte tot 6 maanden als je ervoor kiest geen borstvoeding te geven. Verander niet van melk, tenzij er zich problemen voordoen.
- opvolgvoeding (tweedeleeftijdsmelk): vanaf 6 maanden. Opvolgvoeding wordt gecombineerd met vaste voeding. Ze wordt bij voorkeur gegeven tot de leeftijd van 18 maanden. 
- groeimelk: tussen 12 en 18 maanden kan ook overgeschakeld worden op groeimelk. Groeimelk is verrijkt met mineralen, vitaminen en essentiële vetzuren t.o.v. koemelk. Geef bij voorkeur groeimelk die niet gezoet is en geen toegevoegde smaak bevat. Bij groeimelk met toegevoegde smaak kan een kindje namelijk de originele melksmaak verleren.

Waarom geen gewone koemelk?

Magere, halfvolle en volle koemelk zijn ongeschikt voor baby’s. De vertering verloopt moeilijk omdat het teveel aan eiwitten baby's nieren belast. Koemelk als baby kan tot zwaarlijvigheid leiden. Koemelk bevat ook te weinig koolhydraten, ijzer, vitamines en essentiële vetzuren. Je baby krijgt te weinig energie binnen, waardoor zijn normale groei wordt verstoord.

Als ouders er toch voor kiezen om op de leeftijd van 12 à 18 maanden over te schakelen naar koemelk, moet het kind dan ook vitamine D-suppletie krijgen tot de leeftijd van 6 jaar. Bovendien is een evenwichtige vaste voeding, met aandacht voor beperkte eiwitinname noodzakelijk. Geeft men te veel melkproducten, dan heeft het kind geen zin meer in andere voedingsmiddelen. Zo ontstaat bv. ijzertekort.

Gebruik tot de leeftijd van 4 jaar volle melkproducten.

 

Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bambix
Rijst groeidrink 1-3 jaar 6x1L
13.50
Kopen
MAM
2 in1 elektrische borstkolf en handkolf
99.00
Kopen
67%
Good Gout
Artisjok, pastinaak, pasta & parmesaan
2.98
Kopen
En nog meer ...
Voeding