Babyboom
Babyboom
Zwanger

Geplande keizersnede: praktische tips

2 min
Levering
Zwanger

Geplande keizersnede: praktische tips

2 min
Éveil, Santé
Je gynaecoloog heeft je vast al het verloop van de operatie uitgelegd, maar wij hebben ook nog een paar praktische tips!

Misschien was een geplande keizersnede niet hoe je je bevalling had voorgesteld. De geboorte is waarschijnlijk minder intiem en je lichaam heeft achteraf meer tijd nodig om te herstellen dan na een vaginale geboorte, maar dat weegt niet op tegen het feit dat je achteraf je baby wel veilig in je armen kan sluiten. Dat is uiteindelijk het allerbelangrijkst, niet?

Welke praktische voorbereidingen kan je of dien je best te treffen voor je naar het ziekenhuis vertrekt?

Na een vaginale bevalling zonder complicaties ben je normaal gezien snel weer op de been en blijf je slechts een paar dagen in het ziekenhuis. Sommige moeders gaan de dag van de geboorte zelf nog naar huis. Dat is niet het geval bij een keizersnede. Pak dus voldoende comfortabele nachtkleding.

Omdat je die eerste dagen na de keizersnede maar moeilijk kan bewegen en vaak nog pijn hebt, helpt het soms als je een toilettas met je favoriete spullen op je nachttafel staat: een beetje make-up kan wonderen doen of een handcrème met een lekker geurtje waar je rustig van wordt of je favoriete lipgloss.

De ochtend van de bevalling dien je je nuchter in het ziekenhuis aan te melden, wat betekent dat je vanaf middernacht niet meer mag eten, drinken of roken. Tijdens de ingreep mag je ook geen contactlenzen dragen, dus vertrek met je bril op. Ook nagellak, make-up en juwelen dien je te verwijderen voor de operatie, dus je hoeft je ’s morgens alvast niet te maquilleren. Je juwelen berg je thuis best veilig op.

Als voorbereiding op de operatie en de incisie die de gynaecoloog zal maken, wordt een deel van je schaamhaar weggeschoren. Dat kan op dat moment onaangenaam aanvoelen en kan je perfect de avond ervoor zelf thuis doen. Rustig op je gemak in de douche of in bad.

Na de keizersnede Na een keizersnede ben je natuurlijk niet zo snel weer op de been als na een vaginale bevalling. Die eerste dag blijf je best gewoon in bed. Opstaan zal in vele gevallen ook gewoon niet lukken. Met een steunverband of door met de hand druk op de wonde uit te oefenen, lukt rechtstaan vaak makkelijker.

Na de operatie kan je je soms ook wat groggy voelen van de epidurale verdoving of anesthesia en is het een goed idee die eerste dag niet al te veel gasten te ontvangen en jezelf best een extra te gunnen, zodat jij ook veel meer van dat bezoek kan genieten.

Je wonde wordt in het ziekenhuis goed verzorgd, maar daarna kan je ze zelf verder verzorgen met een goede hydraterende crème of speciale pleisters die je bij de apotheek vindt. Maar soms heb je ook gewoon helemaal geen extra verzorging nodig.

Ook wanneer je weer thuis bent, kan het goed zijn dat je nog niet zo makkelijk of snel ter been bent, dus is het wel zo makkelijk dat je alles op voorhand al in huis hebt. De babyspullen daar kan je voor de geboorte al voor zorgen. Boodschappen zal manlief tijdens je ziekenhuisperiode moeten doen. En daarnaast kan je ook beroep doen op kraamhulp of huishoudhulp. Ook bij borstvoeding kan een consultent je bijstaan. Win op voorhand dus zeker informatie in bij je mutualiteit, want vaak worden de kosten voor een groot deel terugbetaald.

Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Natracare
Kraamverband
3.71
Kopen
Cicalux
Littekenbehandeling voor keizersneden
89.00
Kopen
Natracare
Maandverband ultra extra normaal + vleugels
3.36
Kopen
En nog meer ...
Levering