Eet je tijdens de zwangeschap rauwe voedingsmiddelen, dan bestaat er een kans op een listeriabesmetting en dus listeriose.
Bij de moeder lijken de symptomen van een listeriabesmetting een beetje op die van griep: koorts, spierpijn, krampen, vermoeidheid, ... Raadpleeg onmiddellijk je arts als je deze symptomen waarneemt en vraag hem te onderzoeken of je al dan niet besmet bent.
Als je een listeriabesmetting en dus listeriose hebt, kunnen de listeria-bacteriën via het bloed en vervolgens via de placenta ook de foetus besmetten. Een ongeboren baby die door zijn moeder besmet is, kan dood geboren worden, te vroeg geboren worden of een erge groeiachterstand oplopen. Listeriose kan ook de oorzaak zijn van een miskraam.
Gelukkig is de bacterie erg gevoelig aan antibiotica. Als de antibioticabehandeling dus op tijd toegediend wordt, kan besmetting van de baby vermeden worden. Zo heeft je baby nog alle kansen om gezond te blijven. Maak je je overigens niet te veel zorgen als je per ongeluk toch eens een 'fout' kaasje eet of wat rauw vlees binnenkrijgt, want de reële kans op een listeriabesmetting is vrij klein.
Vlees, vis, schaal- en schelpdieren, eieren en kip altijd goed verhitten.
Bereid voedsel niet te lang bewaren, ook niet in de koelkast.
Rauwe groenten en fruit goed wassen alvorens te eten.
Wanneer de verpakking ‘gepasteuriseerd of gesteriliseerd’ vermeld, kan je het product veilig gebruiken.
Let goed op met rauwmelkse kazen (schimmelkazen) zoals Brie de Meaux, Camembert au lait Cru, Reblochon fermier en Coulommiers, alsook roquefort en gorgonzola. Staat er op de verpakking 'au lait cru' eet deze kazen dan niet. Kazen 'au lait pasteurisé' mag je wel eten.
Opgepast met afhaalmaaltijden of koude gerechten in het restaurant.
Handen altijd goed schrobben voor elke maaltijd en na elk contact met groenten, fruit en rauw vlees.
Keukengerief en de snijplank steeds zorgvuldig wassen na gebruik.
Het verschil tussen listeriose en toxoplasmose
Toxoplasmose in je zwangerschap