Melk is voor jong en oud bron van vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen. Maar melk is bovenal een natuurlijke bron van eiwitten en calcium.
Kinderen hebben die eiwitten nodig om te groeien. Zonder melk of melkproducten zoals yoghurt of verse kaas krijgen ze al gauw te weinig eiwitten binnen.
De calcium die in melk zit is dan weer belangrijk voor de groei en het onderhoud van botten en tanden.
In melk zit verder ook vitamine B12. Een vitamine die je niet vindt in groenten, fruit, granen of bonen, maar enkel in vlees, vis of zuivel. Vitamine B12 is onontbeerlijk voor de ontwikkelijk van de hersenen en het zenuwstelsel.
Volle melk of halfvolle melk drinken?
In België adviseert men om kinderen tot 3 à 4 jaar bij voorkeur volle melk en andere melkproducten te geven. Je kind heeft nood aan ongeveer 500 ml per dag!
Vanaf 3 à 4 jaar kan men op halfvolle melkproducten overschakelen. Ook hier weer: liefst 500 ml melk of melkproducten per dag.
Wat is het verschil tussen melk en groeimelk?
Groeimelk is een melk in poeder- of vloeibare vorm die verrijkt is met voedingsstoffen, zoals vitamines, mineralen en vetzuren, die belangrijk zijn in de voeding van jonge kinderen.
Kinderen tot 4 jaar hebben nood aan extra vitamine D. Die vitamine D vind je in groeimelk. Drinkt je kindje volle melk, dan kan je vitamine D toevoegen in druppelvorm. Verder is vitamine D ook intabletvorm beschikbaar.
Wanneer een kind voldoende en gevarieerd eet, is speciale groeimelk niet nodig. Het blijft natuurlijk belangrijk dat je kind wel voldoende volle melk of melkproducten binnenkrijgt. Volle melk bevat minder calorieën dan groeimelk. (bron: www.nice-info.be).
Het NICE (Nutrition Information Centre) adviseert dat kinderen vanaf de leeftijd van 1 jaar mee-eten met de rest van het gezin. Als een kind 3 maaltijden per dag krijgt en maximaal 4 keer iets tussendoor met voldoende groenten, fruit, zuivel en graanproducten krijgt het alle belangrijke vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen voldoende binnen.