Babyboom
Babyboom
Baby

Help! Mijn kind is a-sociaal!

2 min
Opvoeding
Baby

Help! Mijn kind is a-sociaal!

2 min
Éveil, Santé
<p>Je kindje loopt, de eerste verstaanbare woordjes zijn er. Maar er is iets wat je zorgen baart... je kind heeft geen interesse in andere kinderen.

Ikke, ikke, ikke!

Tot 15 maanden is a-sociaal gedrag niets om je zorgen over te maken. Je kindje heeft nog geen besef van de anderen om hem of haar heen. Jij bent de meest belangrijke persoon en jouw kleintje wil al jouw aandacht. Er kan zelfs wat jaloezie zijn als mama zich met een ander bezighoudt.

Tussen 12 en 15 maanden wordt dat a-sociaal gedrag erg opvallend. Terwijl jouw kleintje waggelt, brabbelt en voortdurend de aandacht van volwassenen lijkt te trekken, blijft er een opvallende desinteresse in andere kinderen. Je kind wil niet delen en speelt niet samen met leeftijdsgenoten.

Wanneer maakt mijn kind vriendjes?

Op 18 maanden zou dat gedrag zeker veranderd moeten zijn. Als je kindje stabiel in zijn of haar schoenen staat en zich al vlot kan uitdrukken, lukt het 'vriendjes' maken' opvallend beter. Je kind toont nu interesse in andere kinderen, al duwt hij de anderen nog vaak omver... Maak je geen zorgen; jouw bengel ziet de andere kinderen nog niet als speelkameraadjes, maar als 'speelgoed'.

Jij kan je kind nu helpen om sociaal te worden! Dit is het geschikte moment om met andere kinderen in contact te komen. Hoe vaker, hoe socialer je kindje zal worden. Leg jouw kindje steeds uit waarom er niet geduwd mag worden of waarom speelgoed niet afgenomen mag worden!

Heb je geen leeftijdsgenootjes in de buurt wonen?

  • Trek naar de speeltuin, het park of kinderboerderij in je buurt. Daar vind je altijd mama's met leeftijdgenootjes.

  • Schrijf je -gratis- in bij een lokale Babyboom Club. Zo kan je mama's ontmoeten uit dezelfde provincie. Wedden dat ook jij er goede vriendinnen aan overhoudt?

Wat als mijn tweejarige nog steeds een a-sociaal gedrag vertoont?

Als jouw tweejarige de volgende gedragingen vertoont, is het een goed idee naar een pediater te stappen en jouw kindje te laten onderzoeken op autisme. Een autistisch kind leeft in zijn eigen wereld en maakt moeilijk contact met anderen.

  • Je kindje lacht niet terug naar je (13-18 maanden)

  • Je kindje reageert niet op zijn/haar naam (13-18 maanden)

  • Je kindje leert niet wuiven als iemand weggaat (13-18 maanden)

  • Je kindje herkent geen beelden in een prentenboek (19-24 maanden)

  • Je kindje toont geen interesse in andere kinderen (19-24 maanden)

  • Je kindje kan niet langer dan 10 minuten geconcentreerd met iets bezig zijn (vanaf 30 maanden)

  • Je kindje volgt geen bevelen die bestaan uit meerdere woorden, zoals bijvoorbeeld 'Kom hier en ga zitten'. (vanaf 30 maanden)

Autisme wordt meestal duidelijk tijdens de eerste drie levensjaren van je kindje. Als autisme op jonge leeftijd herkend wordt, kan jouw kindje nog erg geholpen worden en toch goede sociale relaties leren opbouwen.

Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Ontdek nu in onze shop !
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Gouden stippen Jersey tog 3,0
49.90
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m Sterretjesprint Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
Bemini
Slaapzak MAGIC BAG® 0-3m denimblauw Jersey tog 3,0
40.85
Kopen
En nog meer ...
Opvoeding